Köprüler

BODRUM ÜSTÜ (MUSLUK) KÖPRÜSÜ – BERGAMA / İZMİR

İzmir ili Bergama ilçesinde, şehir içerisinde, Bergama (Selinus) Çayı üzerinde bulunur. Bu köprü Helenistik dönem temelleri üzerine MS. II. Yüzyılda Roma döneminde yapılmıştır.
Bergama’da, 2 bin yıl önce ve Bergama Çayı üzerinden geçen Bodrum Köprüsü 9 metre genişliğinde ve 7.5 metre yüksekliğindedir. Tarihi 2 tünelin üzerinde yer alan köprü Roma imparatoru Hadrianus  (MS:177-138) zamanında inşa edilmiş antik köprüdür. Günümüzden yaklaşık 1900 yıl önce Selinos deresinin üstüne yapılmıştır. Köprünün uzunluğu 196 m. olup üstünde caddeler ve evler bulunmaktadır. Bu nedenle buradaki yapılara ne yerde ne gökte ismi yakıştırılmıştır. Türünün dünyadaki en büyük alt yapı örneği olup Bergama’mızın en önemli tarihi eserlerinden biridir.

Bergama’da Evliya Çelebi’nin “Ne yerde, Ne Gökte” adını verdiği Bodrum üstü denilen köprüdür.

Kaynak Bergama Belediyesi