SURP ASDVADZADZİN – (AZİZ MERYEM ANA) KİLİSESİ – BAYINDIR / İZMİR

Bayındır, İzmir Ilinin güneydoğusunda Küçük Menderes havzasında yer alır. Ilk yerleşim yerleri, Bayındır Kalesi çevresinde olduğu saptanmıştır. Milattan sonra 900 yıllarında Bizanslıların, 1084 yılından sonra Selçukluların ve 1425 yılından sonra da Osmanlıların egemen olduğu bilinmektedir. Cumhuriyetin ilanından sonra İzmir İline bağlı bir ilçe merkezi olmuştur. Günümüzde İzmir İlinin Bayındır İlçesinde Ülkü Sineması olarak tanınan bina aslında, Osmanlı döneminde cemaatin dini gereksinmeleri nedeniyle inşa edilen Aziz Meryem Ana, Ermenicesiyle Surp Asdvadzadzin Kilisesidir. Ermeni Kiliselerinin yanında her zaman bir okulu olduğundan, bugünkü Ülkü Sinemasının yerinde de bir okul vardı, kilise ise yazlık sinema kısmında bulunuyordu. Sinema 80 li yıllarına kadar sürmüş. Yazlık sinema kısmı daha önce kapanmış, kışlık kısmı ise, Eskişehir deki Ermeni Kilisesi yerine inşa edilen sinema gibi porno filimleri göstermiş fakat tutunamamış, depo olarak kullanılmış. Ülkü Sineması veya tarihi Surp Asdvadzadzin kilisesinin geleceği: Bayındır Belediyesi Sitesinde edinilen bilgilere göre, kilisenin restorasyonu, 2009 yılı içerisinde İzmir Valiliği İl Özel İdaresince verilen katkı payı ile hazırlanan projenin Koruma Kurulunun onayı ile İzmir Valiliğine sunulmuş 2013 yılı bitiş tarihi olarak hedeflenmektedir. Bayındır İlçesinde Ermeni cemaatinden kimse kalmadığı, sahibi olmadığı için kilise Hazineye devredilmiş, mevcut yasalara göre mazbut vakıf statüsüne girmiş olduğundan devlet el koymuştur.. Belediye restorasyon şeklini (Çok Amaçlı Salon ve Kütüphane Binası ) olarak öngörüyor