AGİOS IOANNİS TEOLOGOS KİLİSESİ – İKİÇEŞMELİK – İZMİR

İzmir’in İkiçeşmelik semtinde bulunan bu eser, bugün İSMET PAŞA İLKOKUL binasının olduğu yerdedir. Şu anki İsmet Paşa İlkokulu kilisenin temelleri üzerine kurulmuş olup, boyut olarak hemen hemen Agios Ioannis Teologos Kilisesi ile aynı alanı kaplamaktadır.
İlk inşa tarihi 1700 yılında daha sonra 1773 yılında yanınca 1804 yılında yeniden yapıldığı sanılıyor.
Maalesef bu kilise günümüzde bulunmuyor. “Eglise St. Jean” diye gösterilen ve Konak Halk Eğitim Merkezi olarak günümüze kadar gelmiş bulunan çift üçgen alınlıklı yapı. Kilise değil kilise ile aynı adı taşıyan kilisenin okuluydu.
Eski resim ve Kartpostal 1 Ağustos 1859 ( 13 Ağustos 1859) tarihinde kiliseye ilave edilen çan kulesinin açılışında çekilmiş bir fotoğraftan alınmış.
Kulenin Kuzeye ve Agora’ya bakan yönündeki kitabede:
“ΚΩΔΩΝΟΣΤΑΣΙΟΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ. ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩN ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ AΝΕΓΕΡΘΕΝ ΠΡΟΣ ΕΥΠΡΕΠΕΙΑΝ ΤΟΥ ΩΔΕ ΙΔΡΥΜΕΝΟΥ ΝΑΟΥ ΙΩ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΕΝ ΕΤΕΙ ΣΩΤΗΡΙΟΥ 1859 Α. ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ”  yazmaktadır ki bu:
“Çan kulesi Ortodoksların yardımı ile, burada bulunan Ioannis Theologos kilisesini daha ihtişamlı kılmak için 13 Ağustos 1859 yılında sıfırdan inşa edildi.”
anlamına gelir.
Çan kulesinin altında bulunan bu kapı kemerli tonozlu bir yapıya açılırdı. Bu tonozun sol tarafı okulun altında bulunan kilisenin müştemilatına, sağ (batı) tarafı ise kilisenin bahçesine açılırdı.
Kaynak: Levantine Heritage’den