PAŞA (SARI AHMET) HAMAMI – AKHİSAR – MANİSA

Akhisar Ulu Cami mahallesinde, Hastane Höyüğü’nün doğusunda yer alan Cami, hamam, imarethaneden oluşan külliyenin önemli yapılarından birisini cami diğeri hamamı oluşturmaktadır. Caminin girişi üzerinde yer alan yazıtta, 1005 H. /1469 M. yılında Sarı Ahmet Paşa tarafından yaptırıldığı yazılıdır. Yapımda taş ve tuğlanın dönüşümlü olarak kullanışı bölgesel özelliği yansıtmaktadır

1671 de Akhisar’ı ziyaret eden Evliya Çelebi, “Paşa cami ve hamamı önünde bir geniş meydanda ulu çınar ağaçların olduğunu, bunların altında 500 kişinin oturup kahve içtiklerini, tavla ve satranç oynadıklarını” anlatmaktadır.

Külliye yapılarına ait olan hamam olasılıkla cami ile aynı yıl 1469 yılında yaptırılmıştır. Erkekler ve Kadınlar kısmından oluşan hamam çifte hamam özelliğindedir. Yapımda taş ve tuğla ve ile devşirme malzeme kullanımı yönünden külliye ve Akhisar’da bulunan diğer yapılarla benzerlikler göstermektedir.