ŞEMS-İ TEBRİZİ CAMİİ VE TÜRBESİ – KONYA

Eskiden bir mezarlık olan Şems Parkının içinde yer alır. Bugünkü yapı 1510 da Abdürrezzak oğlu Emir Ishak Bey tarafından camii ile birlikte elden geçirilmiş ve genişletilmiş. Kim tarafından yaptırıldığı bilinemeyen ilk yapının XIII yüzyılda yapıldığı ileri sürülmekte. Camii ile bitişik durumda bulunan türbe, içten tavanlı, dıştan sekizgen tambur üzerine Piramidal külahla örtülüdür. Eyvan şeklinde olan türbe camiye kalem işi süslenmiş ahşap Bursa kemeriyle açılır. Diğer yönlerde biri altta, diğeri üstte olmak üzere ikişer penceresi var. Türbenin duvarlarında herhangi bir bezeme yok. Tavanı ise geometrik motiflerle süslenmiş. Üzeri örtülü sandukanın altında, önceleri bir kuyu olduğu sanılan, mumyalık bulunuyor. Gövdesi taştan tambur ve külahı ise tuğladan yapılan türbe;1977 de tamiri sırasında orijinalliğini maalesef kaybetmiş.

Not – Siyah-beyaz resimde önde görülen tarihi mezarlık park haline dönüştürülmüş,

Birçok ünlü devlet ve din adamı ve bilginlerin mezarları maalesef yok edilmiş.