BALADUR HACI MEHMET AĞA CAMİ – BALLIKUYU – İZMİR

Baladur Hacı Mehmet Ağa Camii’nin tarihi 19. yüzyılın sonlarına dayanıyor. Yunanistan’ın Mora yarım adasından İzmir’e göç eden Hacı Mehmet ağa, Sultan II. Abdülhamit’ten cami yapımı için yer istedi. Sultan da bugün ki Baladur camisinin bulunduğu yer olan Ballıkuyu üst tarafındaki bu yeri gösterdi.
Cami Yunus oğlu Hacı Mehmet ağa tarafından H 1307 / M 1889 -1890 yıllarında yaptırılmıştır. Ve camiye gelir olarak vakıf kuruldu.
Ancak cami 2000 yılında yaşanan heyelan nedeniyle ibadete kapatıldı. 6 ay süren restorasyon çalışmalarının ardından Tarihi Cami 12 Yıldan Sonra 2015 Yılında tekrar ibadete açıldı.
Cami Kare planlı, tek kubbeli kagir bir yapıdır.. Kubbesi sekizgen tambur üzerine oturur. Ve kubbe geçişleri tromplarla sağlanmıştır. Mihrap nişi üzerinde bitkisel süslemeler yer almaktadır. Tek şerefeli minaresinin orta kısmındaki devşirme taş ilgi çekmektedir. Avlusunda caminin banisi Hacı Mehmet Ağa’nın H1315 / M 1897 ve zevcesi Hatice Hanımın H1322 / M 1904 mezarları bulunmaktadır.