MARSASKALA – MALTA

Marsaskala (M’Skala, Malta : Wied il-Ghajn ) ayrıca yazıldığından, Marsascala (M’Scala), bir deniz tarafında kasaba Güneydoğu Bölgesinde ait Malta , Marsaskala Bay başındaki küçük liman çevresinde büyüdü Marsaskala Deresi olarak da bilinen uzun dar bir giriş . Körfez kuzeye Malta’nın güneydoğu köşesi Ras iż-Żonqor tarafından ve güneyde Ras il-Gżira burnu tarafından korunmaktadır . Cemaat kilisesi Santa Anna’ya (Aziz Anne) adanmıştır ve bayram Temmuz ayının sonunda Marsaskala’da kutlanır.

Başlangıçta sadece bir balıkçı köyüydü, ancak yavaş yavaş bir turizm destinasyonu ve sürekli büyüyen bir nüfus için kalıcı bir memleket haline geldi. Kasabanın 12.134 kişilik bir kış nüfusu var (Mart 2014 itibariyle), ancak yaz aylarında yaklaşık 20.000’e yükseliyor.

ETİMOLOJİ

Marsaskala isminin kökeni hakkında farklı görüşler mevcuttur. Yaygın olarak Marsa’nın Arapça bir kelime anlamına geldiği kabul edilirken , Skala farklı yorumlara yol açmıştır. Bu türetilmiş olabilirdi Sqalli Malta sadece 60 mil (97 km) güney olduğundan Marsaskala için (Sicilya) Sicilya balıkçılar tarafından uğrak Sicilya . Belki de küçük giriş anlamına gelen Sicilya ‘Piccola Cala’dan türetilmiştir ya da scala aynı zamanda düz bir adım uçuşu anlamına geldiğinden , su kenarındaki bazı kaya kesilmiş basamaklara bir referanstır .

Marsaskala, Maltalılar tarafından Wied il-Għajn olarak daha iyi bilinir, çünkü körfez ve eski küçük köy iki vadi ile çevrilidir ve içinden bir tatlı su kaynağının en içteki körfeze aktığı iki vadi vardır. Wied, vadi anlamına gelir ve Għajn ( ayn olarak telaffuz edilir ) tatlı su kaynağı anlamına gelir. Kelimenin tam anlamıyla, Wied il-Gajn, Bahar Vadisi anlamına gelir.

TARİH

Marsaskala’daki Casa Monita , bölge kilisesine ve Briconet Redoubt’a yakın bir Bir dizi arkeolojik kalıntıdan da anlaşılacağı gibi, tarih öncesinden beri bölgede insan yaşadı. Antik kalıntılardan bazıları, kayada oluşturulan paralel kanallar olan araba oluklarıdır.

Erken Hıristiyan mezarlıkları ve Roma dönemi kalıntıları Marsaskala’da keşfedildi, ikincisi Marsaskala’nın aynı zamanda bir Roma limanı olduğunu öne sürüyordu.  Jerma Palace Hotel’in arkasındaki bir kaya yarımadası olan il-Gżira’da bir tarlada Roma Hamamı kalıntıları bulundu.

1614’te 6000 asker taşıyan 60 Türk gemisi Marsaskala’ya indi ve Malta’nın güneyinde bir saldırı başlattı. Savaş, kesin bir Hıristiyan zaferi olmasına rağmen, 1565 Büyük Malta Kuşatması’nın korkusunu ve dehşet verici anılarını geri getirdi . Marsaskala’nın deniz kaynaklı saldırılara karşı savunmasızlığı, aynı yıl içinde Saint Thomas Kulesi’nin inşa edilmesiyle azaltıldı. Kule, Grandmaster Alof de Wignacourt tarafından finanse edilmiştir ve bir dizi Wignacourt kulesinden biridir. St Thomas Kulesi, 19. yüzyıla kadar askeri amaçlarla kullanılmaya devam etti ve yakın zamanda restore edildi.

1659’da bölgeye 13 De Redin kulesinden biri olan Żonqor Kulesi inşa edildi. Bu kule 1915’te İngiliz askeri mühendisler tarafından yıkıldı. Artık hiçbir iz görünmüyor ve yerine bir hap kutusu duruyor. Marsaskala’nın çeşitli kuleleri vardır, ancak bunlar zengin sakinler tarafından müstahkem evler olarak özel olarak inşa edilmiştir. Bunlara Mamo Kulesi, Tal-Buttar Kulesi ve Tal-Gardiel Kulesi dahildir .

1715’te Briconet Redoubt, Teşkilat tarafından inşa edildi ve şimdi iyi korunmuş durumda ve polis karakolu olarak kullanılıyor. Marsaskala yakınına ikinci bir revak inşa edildi, ancak 1915’te yıkıldı.

1882’de İngilizler Żonqor Bataryayı inşa etti, ancak uygun savunma için uygun olmadığı için pek kullanılmadı.

2003 yılında, ABD’li amatör sözde arkeolog Bob Cornuke , Havari Paul’un Marsaskala’daki St Thomas Körfezi’nde batık olduğunu iddia ettiği St. Paul’un Kayıp Gemi Enkazı adlı kitabında yazdığı kapsamlı ifadelerle bir tartışmaya neden oldu . St Thomas ‘Körfezi (ve aynı anda Akdeniz’deki birkaç koy) Elçilerin İşleri kitabının 27. bölümünde bulunan sınırlı tanıma uysa da, iddiası alanla ilgili olanlar tarafından hiçbir zaman doğrulanmadı ve itibarını yitirmedi: kumlu bir plaj, kayalık sahil şeridi, kıyıya nispeten yakın derin su (yaklaşık 90 fit derinlik) ve 1960’larda körfezde, şimdi Malta Denizcilik Müzesi’nde bulunan dört özdeş Roma Dönemi gemi çapasının keşfi .

Daha yeni Malta tarihi üzerine bir anıt olarak, anakara Ras il-Gżira’nın en ucunda yer alan önceki dört yıldızlı Corinthia Jerma Palace Hotel’in kalıntılarıdır.  Otel, 25 yıllığına Libya Arap Yabancı Yatırım Şirketi’ne aitti ve Mart 2007’de kapatıldı.

DEVLET

3, Triq ix-Xatt (sağda) gibi 19. yüzyıl evleri, Marsaskala Yerel Konseyi yönetimi sırasında yıkıldı

Marsaskala’daki ilk konsey Nisan 1994’te kuruldu. İlk köy belediye başkanı aynı zamanda Malta’nın ilk kadın belediye başkanı Marvic Attard Gialanze idi.

Bu seçimdeki ana sorun, Sant ‘Antnin Vadisi’nde yeni bir atık geri dönüşüm tesisi ve bir dizi biyogaz tankının inşası konusundaki tartışmalı teklifti. Bu gelişme, İşçi Partisi liderliğindeki yedi yerel konseyden (Marsaskala dahil) ve sekiz yerel sivil toplum kuruluşundan oluşan bir komite tarafından sorgulanmaktadır. Konu Avrupa Parlamentosunda gündeme geldi.

Eski Cumhurbaşkanı George Abela , eski Başbakan Lawrence Gonzi feshedilmiş partinin liderini yaptığı gibi ve Parlamento iki Emek Üyeleri Dr Owen Bonnici ve Dr. Helena Dalli, Marsaskala bölgede yaşayan Azzjoni Nazzjonali , Josie Muscat .

COĞRAFYA

Marsaskala kasabası, Malta’nın güney doğusunda, Marsaskala Deresi olarak da bilinen uzun ve dar bir giriş olan Marsaskala Körfezi’nin başındaki küçük liman çevresinde yer almaktadır . Körfez kuzeye Malta’nın güneydoğu köşesi Ras iż-Żonqor tarafından ve güneyde Ras il-Gżira burnu tarafından korunmaktadır.

Kasaba, körfezin her iki yanında ve Il-amrija’nın çoğunda, Il-Ponta tal- Gzira’ya giden bir dere boyunca yer almaktadır. Ras iż-Żonqor’un kuzeyindeki kıyı, noktanın güneyinde raflı kaya çıkıntıları ile alçak uçurumlardan oluşur. Marsaskala Körfezi büyük ölçüde mesire ile çevrilidir ve Ras iċ-Ċerna’nın deniz kenarındaki tuz tavaları ile kesilmiş alçak raflı kaya çıkıntıları doğu noktasında, l-Abjad iż-Żgħir’i geçip Il-Bajja ta’ya doğru devam eder. Güneyde San Tumas (St Thomas ‘Körfezi) .

SPOR

Marsaskala’daki ana sporlar futbol ve sutopudur. Marsaskala FC , 2010 yılında kurulmuş bir futbol kulübüdür.

1927’de kurulan ve 1974’te yeniden kurulan Marsaskala Spor Kulübü, Malta’nın en eski su topu kulüplerinden biridir. Uzun yıllar ikinci ligde zayıflayan Marsaskala Spor Kulübü, doksanlı yılların ortalarında Malta’nın en iyi takımlarından biri haline geldi. 1997’de Malta şampiyonu oldular, bu sezon Güney Malta’dan bir kulüp tarafından kazanılan tek sezondu. Malta’yı 1997’de Sakız Adası, Yunanistan’daki Ligue Européenne de Natation (LEN) Kupasında ve 1998’de Çek Cumhuriyeti’nin Ústí nad Labem kentinde düzenlenen Avrupa Şampiyonlar Kupası’nda temsil ettiler ve İsviçre’ye karşı iki Avrupa Şampiyonlar Kupası maçı kazanan ilk Malta takımı oldular. Şampiyon Horgen ve ev sahiplerinin kendileri.

Milli takımda Charles Flask , Alfred Xuereb il-Yogi , Charles Żammit, Joseph Caruana Dingli, Anton Privitera, Paul Privitera ve John Licari gibi çeşitli Marsaskala Spor Kulübü ürünleri de farklı bir şekilde oynadı . Hem Joseph Caruana Dingli hem de Paul Privitera, birçok kez Malta milli takımına kaptanlık yaptı.

Marsaskala , her ikisi de Jerma Palace Hotel’de düzenlenen 2005 Avrupa Sekiz Top Havuz Şampiyonası ve Avrupa Dart Şampiyonası’nın da mekanıydı .

Marsaskala dalgıçlar ve yüzücüler arasında popülerdir.

İKİZ KASABALAR – KARDEŞ ŞEHİRLER

Marsaskala , Douzelage üyesidir

Marsaskala , Avrupa Birliği’ndeki kasabaların eşsiz bir kasaba kardeşlik birliği olan Douzelage’nin bir üyesidir . Bu aktif şehir eşleştirme 1991’de başladı ve Marsaskala 2009’da katıldı. Diğer ülkelerin her birinden ürün pazarı ve festivaller gibi düzenli etkinlikler var

KAYNAK: VİKİPEDİ, ÖZGÜR ANSİKLOPEDİ

FOYOĞRAFLAR 2017 YILINDA ÇEKİLMİŞTİR