SVETİ JOVAN KANEO KİLİSESİ – OHRİD – MAKEDONYA

Diğer adıyla Oscar ödüllü “Before the Rain” filminin çekildiği kilise. Ohrid’e gelmeden 2-3 ay öncesinde izlemiştim bu filmi ve izlerken hem filmin hem de manzaranın etkisinde kalmıştım. O yüzden bu kiliseye kesin gitmeliydim. Filmin konusundan bahsetmek gerekirse, Bosna savaşında geçen 3 farklı hikâyeden oluşmaktadır. Kelimeler – Yüzler – Fotoğraflar başlıklarından oluşan hikâye sonunda birbirleriyle kesişir. Makedonya, Fransa ve İngiltere ortak yapımı olup Makedon yönetmen tarafından senaryoya dökülmüştür.  Sveti Jovan Kaneo Kilisesi uçurumun üzerinde yer alan bir Makedon Ortodoks kilisesidir. Kilisenin yapım tarihi tam olarak bilinmemektedir fakat kalıntılar ve bazı belgelere göre 1447 yılına ait belirtiler vardır. Yapımı ise bununda öncesinde olduğu söylenir. Osmanlının yükselişinden önce 13. yüzyıla dayandığı söylenir.