Asırlık Ağaçlar

AĞLAYAN ÇINAR – GÖLYAZI – NİLÜFER / BURSA

Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı Gölyazı köyünün girişinde bulunan Ağlayan Çınar Bursalılar kadar çevre illerden gelenlerinde yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.
Gölyazı’nın dolayısıyla Bursa’nın da sembol çınar ağaçların dan biri ilan Ağlayan Çınar, özellikle hikayesi ile ön plana çıkıyor. Adına destanlar, şiirler yazılan Ağlayan Çınar özellikle genç yaştaki ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Gölyazı’ya ziyarete gelen vatandaşlar bu yaşlı ağacın gölgesinde Çaylarını yudumlarken yerel halktan iç sızlatan hikayesini dinliyor.
MEHMET İLE ELENİ’NİN AŞKI
Eskiden Rumların çoğunlukta olduğu bu köyün adı Apolyont’muş. Köyde yaşayan Mehmet isimli bir Türk ile Eleni adında bir Rum kızı birbirlerine sevdalanmışlar. Sürekli bu çınar ağacının oyuğunda buluşurlarmış. Kurtuluş Savaşı yıllarında Rum köylerinin boşaltılması, o köylere Türklerin getirilme zamanı başlamış.
Apolyont’tan ayrılan Rumlardan Eleni’nin abilerini gören Mehmet, Eleni’yi aradığı söylemiş. Abileri de işi zorlaştırmamasını ve Eleni’yi unutmasını söylemişler Mehmet’e. Mehmet direnmiş ve bir kavga çıkmış. Eleni’nin abisi Yorgi, Mehmet’i bıçaklamış. Bıçak izleriyle Mehmet çınar ağacının oyuğuna gitmiş.
Bu sırada köyü terk eden Rumlardan Eleni’nin çok yakın bir kız arkadaşı ona Mehmet’in abisiyle kavga ettiğini söylemiş. Eleni de bunun üzerine konvoydan ayrılıp çınar ağacına gitmiş. Bir de bakmış vücudu kan içinde Mehmet ölmüş. Bunun üzerine de Eleni de orada intihar etmiş. Rivayet edilir ki bazı dönemler, bu dönemlerin net tarihi yok, çınar ağacından kan damlaları akarmış. Bu yüzden bu ağacın Ağlayan Çınar olarak kalmış.
KAYNAK: BURSA COM