BORLU ve KÖPRÜBAŞI – DEMİRCİ / MANİSA

Eski Borlu, Manisa’nın Gördes ilçesine bağlı bir bucaktı. Gediz kıyısında bir ticaret ve kültür merkeziydi. Bucaktı ama, Gördes ilçesinden daha şirin, daha yeşil ve canlıydı.

Bütün canlıların barış kültürünü soludukları bir coğrafyaydı. Dışarıdan gelen memur kalır, yerleşirdi buraya.

Bucak olmasına rağmen, ilçe gibi yaşayan bir yerleşim merkeziydi burası.

1959 yılında sular altında kalınca, Eski Borlulular İzmir’e. Salihli’ye, Köprübaşı’na ve Tahtacı’ya dağıldılar.

Çoğu o günlerde yeni kurulmuş olan Köprübaşı köyüne yerleşti. Bir kısmı da Köprübaşı’na 7 kilometre ötedeki Tahtacı köyünü tercih etti.

Zamanla Köprübaşı ilçe, Tahtacı da belde olup adını “Borlu” diye değiştirdi.

Bu isim değişikliği birçok hukuki sorunları da beraberinde getirdi. Çünkü Tahtacı ya da Borlu, Demirci’ye bağlıydı. Eski Borlu ise Gördes’e…

Yıllar önce askerlik gibi işleri nedeniyle Gördes’e taşınan Eski Borlulular, bu isim değişikliği nedeniyle Demirci yollarına düştüler.

“Biz Borlulu değil, Eski Borluluyuz deseler de işe yaramadı…”

Salihli – Demirci yolu üzerinde yer alan Köprübaşı, doğusunda Demirköprü Barajı, doğusu ve kuzeydoğusunda Demirci, kuzey ve kuzeybatısında Gördes, güneyinde ise Salihli ilçeleriyle çevrilidir.

İlçe çevresi Hitit, Lidya, Pers, Bergama, Saruhanoğulları ve Osmanlı egemenliği altında kalmıştır.

Bazı tarihçilere göre Köprübaşı çevresinde Etiler’in hüküm sürdüğü kabul edilmektedir. Sonradan yöre Lidya, Pers, Bergama Krallığı ve Saruhanoğulları egemenliğinde kalmıştır.

Gediz nehri üzerinde kurulan Demirköprü barajının su tutmaya başlaması ve suyun hızla doğu istikametinde ilerleyerek Borlu Nahiyesi topraklarını su altında bırakması sonucu, Borlu halkının bir kısmı 1958′in 10.ayından itibaren şu anki Köprübaşı İlçesi’nin kurulduğu yere yerleşmişlerdir. Fakat esas yerleşim 1959 yılında olmuştur. O yıllarda şu anki Demirköprü’nün yerinde iki gözlü beton bir köprünün olduğu ve İlçenin adınında bu köprüden geldiği bilinmektedir.

1968 yılında Belediye olan Köprübaşı 20 Mayıs 1990 tarih ve 20523 sayılı resmi gazetede yayınlanan 3644 sayılı kanunla aynı adı alarak İlçe olmuştur.

Demirköprü Barajı sebebiyle Borlu sakinlerinden bir kısmı 1958 yılında şu an Köprübaşı ilçesinin bulunduğu yere taşınmıştır. 1959 yılında yerleşim, 1968 yılında belediye olan Köprübaşı, 1990 yılında da ilçe olmuştur.

Tarım ağırlıklı olan ilçe ekonomisinin en büyük gelir kaynağı, başta tütün olmak üzere hayvancılık, palamut ve tahıl üretimi, balıkçılık, zeytincilik, meyvecilik, sebzeciliktir. 1997 – 98 sezonunda ilçede haşhaş ekimi serbest bırakılmıştır. Tütün ekim alanlarına sınırlama getirilmesi sonucu alternatif ürün arayışı kapsamında, İl Özel İdare Bütçesi’nden ayrılan ödeneklerle yayla bağcılığı, kiraz, kayısı ve kapari üretimi projeleri desteklenmiştir.

KAYNAK: MANİSA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ