PASAPORT VAPUR İSKELESİ – İZMİR

Pasaport İskelesi ile mendirek 1800 lü yıllarda İngilizler tarafından Fransızlara yaptırılmıştır.
Yapımına 1867 yılında başlanan ve 1886 yılında tamamlanan rıhtım, mendireğe yanaşan yolcu ve yük gemileri, atlı tramvaylar ile Birinci Kordon Caddesi İzmir in en hareketli kıyı caddesi konumundaydı.
Yunan işgali döneminde (1919-1922) şimdiki Gümrük Muhafaza Baş Müdürlüğünün bulunduğu binalar (Liman Dairesi Başkanlığı ) olarak kullanılıyordu.
Deniz Fenerleri Bürosu, Pasaport Kontrol Bürosu ve Liman Bürosu söz konusu yapılar grubu içinde yer almaktaydı.
Rıhtımın taşları üzerindeki Osmanlı döneminin Pasaport Dairesi, rıhtıma inen yolcuları denetliyordu.
Rıhtımın diğer ucu ise Gümrük Antrepoları olarak yapılmıştı. Pasaport Dairesinin yanında bulunan yapı ise İzmir Hamidiye Vapur Şirketinin idari yeri ve iskelesi olarak kullanılmaktaydı.
13 Eylül 1922 de kentte başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle yayılarak Birinci Kordon Caddesi üzerindeki tüm binalara yayılırken, Pasaport Binası da bu yangından nasibini almış ve bina kalıntıları uzun süre kaldırılmamış ve bir enkaz yığını olarak durmuştur.
1926 yılında kente gelen Vali Kazım Dirik ile başlayan atılımlar sırasında (Birinci Ulusal Mimarlık Akımı) adı verilen tarzda yapı yapılmaya başlanmış, yangınla harabeye dönen iskelenin de yeniden yapılanması bu dönemde gerçekleşmiştir.
Gişeler, turnikeler, teknenin yanaştığı platforma iniş çıkışta kullanılan merdivenler düzenlendi, tuvalet yapıldı. Zemin kaplamalarında yer yer ahşap malzeme ve seramik kullanıldı. …