OSMANLI EVİ (YEŞİL EFENDİ EVİ ) – ODUNPAZARI – ESKİŞEHİR

Osmanlı Evi, Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde, Dede Mahallesi, Yeşil Efendi Sokak’ta yer alıyor. Konak, TBMM’nin 1. dönem milletvekili ‘Yeşil Efendi’ lakabıyla bilinen Halil İbrahim Efendi (Sipahioğlu) tarafından yaptırılmış. Yapım tarihi tam olarak bilinmeyen Osmanlı Evi’nin, yapım tekniği ve mimari özelliklerine bakıldığında 1880 – 1892 yılları arasında yaptırıldığı tahmin ediliyor.

Yeşil Efendi, Odunpazarı’nın sayılı zenginlerinden biriymiş. Bu nedenle Osmanlı Evi, Odunpazarı’ndaki evler arasında en zengin süsleme sanatını ve ahşap işçiliğini gözler önüne seren tek ev olma özelliği taşıyor.

Osmanlı Evi, Kurtuluş Savaşı sırasında Mustafa Kemal Atatürk’ü misafir etmiş olması nedeniyle, oldukça önemli bir yere sahip. Sivil mimarinin en güzel örneklerinden biri olan Osmanlı Evi, yenileme çalışmalarından sonra bugünkü halini almış ve 1984 yılında müze – restoran olarak ziyarete açılmış.

Bağdadi tarzda inşa edilen ev, bodrum ve zemin üzerinde yükselen üst kattan ibarettir. Tavan, kapılar ve duvarlardaki ahşap işçiliği görülmeye değer. Cumbalı ve ocaklı olan başoda süslemeleri diğer mekânlardan daha zengindir. Odunpazarı Belediyesi tarafından 2006’da restore edilerek 19. yüzyıl yaşantısını yansıtacak şekilde düzenlenen Osmanlı Evi’nde birçok etnografik ürün görülebilir. Restoran da bulunan Osmanlı Evi’nin bahçesi, yemek ya da kahve için iyi bir adrestir.