MİLYON TAŞI – İSTANBUL

Yerebatan Sarnıcı’nın girişinin yakınında bulunan Milyon taşı, Roma döneminden kalma bir eserdir. Bu taş imparatorluğun dört bir tarafına uzanan yolların başlangıç noktası olarak kabul edilirmiş. Yapı ilk yapıldığında çok daha görkemli olsa da günümüzde geriye sadece bu kısmı kalmış.

Osmanlı Devleti döneminde de korunan insanlık tarihinin en önemli eserlerinden Milyon Taşı ve çevresindeki arkeolojik kazılar İBB Miras tarafından 2019 yılında başlamıştı. O dönemde Yerebatan Parkı ve çevresinin düzenleme çalışmaları sırasında arkeolojik kalıntılar çıkmasıyla genişletilen projede ilk olarak Su Terazisi’ne Valens Kemeri tarafından gelen bir su kanalı ortaya çıkarılmıştı.

HAMAM OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR

Milyon Taşı’nın hemen arkasındaki arkeolojik kazılarda ise Bizans dönemine ait duvar kalıntıları çıktı. Hatta Osmanlı’nın yapıları inşa ederken Bizans duvarlarını gördükleri ve binanın daha sağlam bir şekilde yapılması için bu yapıları binaların temellerinde kullandıkları anlaşıldı. Ayrıca Su Terazisi’nin kuzeydoğusunda yapılan çalışmalarda ise geç dönem Osmanlı’ya ait sarnıç yapısı ile Su Terazisi’ne bitişik vaziyette bir hamam olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: İlber Ortaylı, Osmanlıyı Yeniden Keşfetmek