KUŞADASI – KALE KAPISI – AYDIN

Kentin ana arteri durumundaki Barbaros Hayrettin Paşa bulvarının sonu ile Sağlık caddesinin kesiştiği köşede yer alan Kale kapısı Kuşadası’nın simgelerinden biridir ve 17. Yüzyılda Konevi Mehmet Paşa tarafından yaptırılan kent surlarının içinde kalan Kale içi yerleşim bölgesindedir. Bu surların ayakta kalan en önemli yeri Güney kapı olarak bilinen ve bir zamanlar üst katı karakol olarak kullanılan giriş bölümüdür. Kare planlı kule şeklindeki bu kapı muhtemelen Osmanlı dönemindeki üç ana giriş kapılarından birisidir ve sonradan yapılan eklemelerle orijinalliğini kaybetmiştir. Duvarların dış yüzeyleri oldukça sert kireçli harç ile sıvanmıştır. Kervansarayda olduğu gibi harcın içine tuğla kırıkları katılarak duvarın benekli bir görünüm sergilemesi sağlanmıştır. Kale kapısının altında köşede yuvarlak bir taş vardır. Yerel bir inanışa göre bu kale kapısının altından geçenler ve bu yuvarlak taşa basanlar bir daha Kuşadası’nı terk edemez ve Kuşadalı olurlar. Eskiden kale kapıları çok kalın kalaslar üzerine geçirilerek perçinlenmiş kalın saçlarla kaplı idiler. Kuşadası’nın denize bakan cephesinin kapısı olan bugünkü yapıdaki kalın kapı gelip geçmeye engel olduğu için 1933 yılında maalesef belediye tarafından yıktırılmıştır ve mevcut kapının kanatları buradan geçen taşıma araçları tarafından zedelendiği ve tahrip edildiği için 1954 yılında yine belediye tarafından kaldırılmıştır.
KAYNAK: KUŞADASI KÜLTÜREL MİRASI