KÜP UÇURANLAR KULESİ – BİRGİ – ÖDEMİŞ / İZMİR

Ödemiş’in Birgi merkezide bulunan ve 3 katlı olan bu yapı Bizans dönemine ait olup, yuvarlak temel üzerinde on cepheli olarak inşa edilmiştir. Taş ve harç kullanılarak yapılan kulenin güney tarafında kapısı bulunmaktadır. Sarmaşıklarla sarılmış olan kulenin ikinci katı 1997- 1998 yıllarında restore edilerek restoran olarak hizmete açılmıştır.

KÜP UÇURANLAR EFSANESİ

İzmir Ödemiş’e bağlı Birgi’nin efsanesidir. Zamanında Birgi’de büyücü bir dede yaşarmış. Kara taşlardan yapılma bir kule bu dedenin dergâhıymış. Bu büyücü dedenin kendine bağlı müritleri de varmış. Bu adamın kerameti komşu köye uçan küpler yollayıp zarar vermesi ve kendi dâhil bazı müritlerinin küpe binip uçabilmesiymiş. Günün birinde mollanın biri bu büyücü dedenin dergâhına gelmiş ve dede onu cemaatine kabul etmiş. Yine bir gün komşu köye saldırı esnasında bizim büyücü dede küpüne binip uçarken bizim bu yeni gelen molla dergâhta gizli bir kapak bulmuş. Bu kapağı açınca aşağıda dergâhın lağım çukuru olduğunu ve kapak ile lağım arasında iple sarkıtılmış bir kuran olduğunu görmüş. Kuran’ı oradan almış ve Kuran’ı aldığı anda büyücü hoca dedenin büyüsü bozulmuş ve komşu köye saldırmaya gittiği küpler ve müritler ile yere çakılmışlar. Bu olaydan sonra büyücü hoca dedenin cemaati dağılmış ve kendisi de utancından Birgi’yi terk etmiş denir. Bazı müritlerinin ise komşu köylüler tarafından yok edildiği de söylenir. “