KOSSUTH MÜZESİ (MACAR EVİ) – KÜTAHYA

Börekçiler Mahallesi’ndeki Şengül Sokak’ın yanıbaşındaki Gediz Caddesi üzerinde y Macar Sokak`ta bulunan 18. yüzyıl Türk evidir. Macar evi olarak da bilinir. Macar Özgürlük savaşının önderlerinden Lajos Kossuth (1850-1851) yılları arasında bu evde misafir edilmiş ve Macaristan Anayasası tasarısını bu evde hazırlamıştır.

Bahçe içinde yer alan iki katlı ve 7 odalı olan ahşap ev, Kültür ve Turizm Bakanlığınca restore edilerek Lajos Kossuth anısına müze olarak 19 Eylül 1982 tarihinde ziyarete açılmıştır. Müzede Lajos Kossuth`a ait eşyalar ile klasik Tük evine ait etnografik eşyalar teşhir edilmektedir.

Macar Kossuth Evi, 1982 yılından beri bir müze olarak ziyarete açık. Müzede, Kossuth’un kişisel eşyaları ve Kütahya’da kaldığı sürede yazdığı mektuplar ile birlikte, 19. yüzyıl Macar kıyafetleri ve Kütahya kültürünü yansıtan, klasik bir Kütahya evine ait etnografik eserler de sergileniyor. Lajos Kossuth ve eşi Teresa Kossuth’un birlikte kaldığı Osmanlı usulü, banyo dolaplı yatak odasını ve ahşap gömme dolaplı Türk yemek odası olarak düzenlenen bir odayı da görmek mümkün. Kossuth’u ya da eski bir Türk evinin nasıl olduğunu merak ediyorsanız bu müze gezilebilir.

Kaynak: Kültür portalı