İNÖNÜ KONAĞI – SİVAS

Konak Sivas Merkez İnönü Mahallesindedir Mülkiyeti Sivas İl Özel İdaresindedir.

Temeli taş örgülü bodrum kat üzerine iki katlı olarak yapılmıştır. Ahşap dikme araları kerpiç dolma sistemiyle yapılmış olup üzeri kireç sıvalıdır. Çatısı Marsilya tipi kiremitle kaplı olan yapının birinci ve ikinci katlarında çıkıntılar mevcuttur.

1945 yılında Sivas Belediyesi tarafından mülk sahiplerinden satın alınarak “İnönü Müzesi” adı altında ziyarete açılan konak daha sonra İl Özel İdaresine devredilmiştir. 2006 yılında İl Özel İdaresi tarafından restore edilen konağın bir odasıyla sofasında, 1891–1897 yılları arasında bu konakta oturmuş ve çocukluğunu geçirmiş olan İkinci Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’nün eşya ve fotoğraflarının sergilendiği bir bölüm oluşturulmuş ve diğer odalarla birlikte ziyarete açılmıştır. Konağın oldukça geniş olan bahçesi ziyaretçilerin dinlenmesine yönelik olarak yeniden düzenlenmiştir.

“İki katlı ahşap yapının bir de bodrumu bulunmaktadır. Yapı kırma çatılı ve oluklu kiremit kaplıdır”. (Hikmet Denizli, Sivas Tarihi ve Anıtları, Sivas 2002, s. 170)

KAYNAK: SİVAS KÜLTÜR ENVANTERİ