ESKİ ASKERLİK ŞUBESİ – ALİAĞA / İZMİR

İzmir ili, Aliağa ilçesi ,Kültür Mahallesinde, Çarşı cami hizasında olan yapı şu an  halk kütüphanesi olarak hizmet veriyor.
Aliağa Belediyesi Aliağa’nın en eski binalarından olan ve kentin merkezinde yer alan tarihi binayı restore ederek kütüphane haline getiridi.. Yıllardır Aliağa tarihine tanıklık eden, Aliağa’nın ilk binalarından biri olan ve 2004 yılına kadar Aliağa Askerlik Şubesi olarak hizmet veren bina yapılan restorasyon çalışmalarından sonra kütüphane ve İnternet Evi olarak hizmet vermeye başladı. Aliağa Belediyesi 13 Aralık 2004 tarihinde Askerlik Şubesi’nin yeni yerine taşınmasından sonra 4 yıl boyunca atıl halde bekleyen ve sit kapsamında olan binanın Röleve, Restorasyon ve Restütisyon projelerini hazırlayarak İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğüne onaylattı. 265 Bin YTL’ye mal olacak projenin ihalesi 28 Mart 2008 tarihinde yapılan açık ihale sonucunda çalışmalar 29 Nisan 2008 tarihinde başlatıldı. Restorasyon kapsamında 450 metrekarelik iç alanda yenileme çalışmaları yapılırken binanın dış yüzeyi de orjinali korunarak elden geçirilmiştir.