BUCA İSTASYON LOJMANI – BUCA / İZMİR

Sahipleri: İzmir-Aydın Demiryolları Şirketi, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları

Yapım: 1860 (Feyyaz Erpi’ye göre)

Günümüzde: Sağlam ancak kullanılmıyor

Buca tren istasyonu girişindeki istasyon görevlisi lojmanı. Alsancak’taki istasyon binalarıyla aynı özelliklere sahip olduğu için, 1860 yılında İngiliz mimarlar tarafından yapıldığı düşünülüyor. Kesme taştan yapılan binanın ilginç ve değişik bir çatı yapısı vardır. Kiremitle kaplı olan çatının pek fazla rastlanmayan değişik bir çatı stili vardır.

Atatürk Meydanı’ndan aşağı doğru inişte sağ kolda bir istasyon olduğunu Buca’yı bilmeyenler ilk bakışta fark edemezler. Adeta ağaçların yeşil yaprakları arasına doğal olarak saklanmış bir hali vardır. Yüksek olmayan çatısı, raylara doğru olan eğimi, çok sayıdaki taşıyıcı ahşap direkleri ile istasyonun mütevazı ve sade bir yapısı vardır. Kesme taşlar, özenle işlenerek, duvar yüzeyinde etkili bir doku bırakılmıştır. İstasyonun raylarının son bulduğu kadansın hemen arkasındaki demiryolu lojmanı, Buca’nın sivil mimari yapısına uyumu gözetildiği için resmi bir konuttan çok mahallenin “bizden” eski bir taş evi gibidir. Kaldırımın sınırına kadar gelen bu yapı, istasyonu ustalıkla gizleyen mekânlardan biridir. Burada sıradan bir saklamadan ziyade estetik kaygıları gözardı etmeden yapının ahenk içinde kentle bütünleşmesi sağlanmasıdır söz konusu olan.