BORNOVA KÜLTÜR MERKEZİ VE OPERA BİNASI -BORNOVA / İZMİR

Temelleri 24 yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından atılan, yapım çalışmaları ise üç yıl kadar önce hız kazanan Bornova Kültür Merkezi hizmete girdi. Yeni kültür merkezinin opera salonuna İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin kurucusu tenor-rejisör Necdet Aydın’ın adı verildi.

Resmi açılış 17 Mart 2019’da
İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ve İzmir Devlet Opera ve Balesi Korosu, solistleri ve Devlet Çoksesli Korosu’nun şef Rengim Gökmen idaresinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılması beklenen resmi açılış töreninde bir konser verecekler.
Necdet Aydın Opera Salonu’nda ise 3-4 Nisan tarihlerinde Troya sahnede olacak!

İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Müdürlüğü’nün yer aldı Bornova Kültür Merkezi’nde, 740 koltuk kapasiteli Necdet Aydın Opera Sahnesi ve 380 koltuk kapasiteli Bozkurt Kurunç Tiyatro Sahnesi, iki katlı bir kafeterya, kitapçılar, 18 ayrı kulis odası, idari bölümler ve 150 araç kapasiteli bir otopark bulunuyor.

1. Ödül, İzmir Bornova Kültür Merkezi ve Opera Binası
1993 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açılan İzmir Bornova Opera ve Kültür Merkezi Mimari Proje Yarışması’nda Hazan Mimarlık tarafından tasarlanan proje birincilik ödülüne layık görülmüştür.

Yapının yerleşim alanının Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmış Peterson Köşkü’ne komşu olmasının yapılaşma verilerinde ve tasarımda önemli ölçüde etkili olmuştur. Tarihsel boyutu olan bu noktada Peterson Köşkü’nün opera ve kültür yapısı ile bir kültür aksı kurulmaktadır.

KAYNAK: ANDANTE KÜLTÜR DERGİSİ
FOTOĞRAFLAR: EROL ŞAŞMAZ