KARAGÖL ANTİK MERMER OCAĞI – SIĞACIK – SEFERİHİSAR / İZMİR

Sığacık Mahallesi, Karagöl mevkiinde bulunan antik taş ocağı, Teos antik kentinin 3 km kuzeydoğusunda yaklaşık 100 m çapında bir göl ve bu göl çevresindeki 200 m çapındaki alanı kaplamaktadır. Gölün kıyıdan itibaren aniden derinleşmesi ve güney kıyısında su seviyesinin altında basamak biçimli kaya yapısının varlığı, buranın bir dönem taş ocağı olarak kullanıldığını göstermektedir. Buna ek olarak gölün çevresindeki 200 m çapındaki alanda antik dönemde ocaktan çıkarıldığı üzerindeki yazıtlar ile de kanıtlanmış blokların varlığı ile gölün güneydoğusundaki Taşdibi mevkiinde bulunan antik mermer kesim yüzeyleri, buranın mermer ocağı olarak kullanıldığını ispatlamaktadır. Ocaklarda yüksek kalitede siyah renkte africano mermeri yanında en azından üretim faaliyetlerinin sonlarına doğru, yani M.S. 2. yüzyılın üçüncü çeyreğinde, büyük miktarlarda kuvars ve demir oksit damarlı gri renkli mermer üretilmiş olmalıdır. Aemilia Bazilikası ve Augustus Forumu gibi Roma’daki birçok önemli yapıda Teos mermeri (africano) kullanılmıştır. Mermerin adı ocaklarda çalışan işçilere izafeten Africano, mermeri Roma’ya tanıtan kişiye izafeten Luculleumdur.