ÜMRAN BARADAN SERAMİK MÜZESİ – KEMALPAŞA / İZMİR

Ümran Baradan Türk seramik sanatçısı, ressam.
Dedesi şair İsmail Hakkı Baradan, babası Klasik Türk Müziği sanatçısı Ulvi Baradan’dır. Girit – Selanik göçmeni bir ailenin çocuğudur. Sinema ve tiyatro sanatçısı, gazeteci Hüseyin Baradan’ın yeğenidir. Gazeteci Uğur Dündar’ın kayınvalidesidir.
İlköğrenimini ve liseyi İzmir’de tamamlamasının ardından Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinden mezun olan sanatçı, lise yıllarında Kütahya’da çinicilik çalışmaları yaptı. Devletlerarası yetenekler bursu ile, Viyana Bildedenn Güzel Sanatlar Fakültesinde de eğitim görmüştür.
1966 – 1968 yılları arasında tıbbî resimler çizmek üzere ABD’nde bulundu. 1994 yılına kadar Uluslararası Sanatçılar Derneği Türkiye temsilciliği görevi yaptı, ertesi yıl, Uluslararası Kadınlar Dayanışma Derneğinin dünya çapında genel başkanlığı görevini üstlenerek bu alanda bir ilk isim oldu.
Seramik sanatı üzerine birçok çalışma yaptı, sergiler açtı. Kendi adını verdiği ve mimarisini kendi çizdiği Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’ni kurdu. Dünya çapında birçok müzeye katkılarda bulunan sanatçı, binası ve sergilenen materyalleriyle (çeşitli dünya ülkelerinden topladığı oyuncaklar) birlikte Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesini İzmir Konak Belediyesine armağan etti.
Ümran Baradan, birçok uluslararası kurum ve kuruluşun onur üyeliğine seçilmiştir. Mide kanseri tedavisi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde 66 yaşında hayatını kaybetmiştir.

28.MAYIS.2022 Çekimleri