RAHMİ KOÇ MÜZESİ ( CENGEL HAN) – ALTINDAĞ – ANKARA

Ankara Kalesi ana giriş kapısının karşısında yer alan Ankara Rahmi M. Koç Müzesi 2005 yılında ziyarete açılmıştır. Ankara’nın ilk sanayi müzesi olan Rahmi M. Koç Müzesi tarihi Çengel han ve Safran han olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır.
Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılan Çengel han, günümüze kadar ayakta kalmayı ve özgünlüğünü koruyabilmeyi sağlamış nadir yapılardandır. 16. yy. sonu – 17. yy. başlarına tarihlenen hanın dışı kâgir, içi ahşap karkastan yapılmış olup, çatısı kiremitle kaplanmıştır. Osmanlı döneminde konaklama ve ticari fonksiyonları ile tipik bir şehir hanı olarak faaliyet gösteren yapı, uzun yıllar ticari önemini korumuş; tiftik, yün, hububat, kuruyemiş, sebze vb. ürünlerin satıldığı birçok dükkâna ve iş yerine ev sahipliği yapmıştır.
Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç’un iş hayatına başladığı yıllarda kullandığı bir dükkâna da ev sahipliği yapan Çengel han, 2003-2005 yılları arasında gerçekleştirilen restorasyon çalışmasında aslına uygun olarak yeniden yapılandırılmıştır. Nisan 2005’de ise Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı’na bağlı bir müze olarak ziyarete açılmıştır.
Safran han ise 1511 yılında yaptırılmış ve tipik bir Anadolu kervansarayı olarak hizmet vermiştir. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde ve Cumhuriyetin ilk yıllarında cezaevi olarak kullanılan han, 2016 yılına kadar süren restorasyon çalışmalarından sonra müzenin uzantısı olarak ziyarete açılmıştır.
Küçük modellerden buhar motorlarına ve klasik otomobillere kadar zengin bir çeşitliliğe sahip müze 32 odada denizcilikten karayolu taşımacılığına, havacılıktan tıp alanına kadar pek çok sanayi kolunun geçmişini gözler önüne seren 4 binden fazla objeye ev sahipliği yapmaktadır.
Ankara Rahmi M. Koç Müzesi Tatil Günleri: Pazartesi, dini bayramların arife ve birinci günü
Kaynak: Ankara Valiliği Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Ankara Rehberi (2014) ve Rahmi Koç Müzesi Web Sayfası