21 Aralık 2024
Müzeler

HATAY ARKEOLOJİ MÜZESİ III – HATAY

Hatay Arkeoloji Müzesi, Hatay Müzesi ya da Antakya Arkeoloji Müzesi, antik döneme ait eserlerin sergilendiği bir sanat müzesidir. 28 Aralık 2014 itibarıyla Dünya’nın en büyük mozaik sergileme alanına sahip müzedir.

ESKİ ARKEOLOJİ MÜZESİ

Antakya Cumhuriyet Alanı’nda, Asi Nehri kenarında ve köprü yakınında yer almaktaydı. Aktif olduğu dönemde dünyanın en büyük üçüncü mozaik müzesi ve mozaik eser koleksiyonuna sahipti. Müzede, Hitit, Helenistik, Roma ve Bizans Dönemlerine ait olan ve Harbiye, Antakya, Atçana, Seleukia Pieria ile İskenderun’da bulunmuş eserler sergilenmekteydi. Bu eserlerin çoğunluğu, 1932-1939 yılları arasında yapılan kazı çalışmaları sonucu keşfedilmiştir.

Döneminde dünyanın en büyük ikinci arkeoloji müzesi unvanını taşıyan Hatay Arkeoloji Müzesi inşaatı çalışmaları 1934 yılında başladı. Bu inşaat çalışmaları, 1932 yılında Antakya ve çevresinde başlayan kazı çalışmalarından esinlenerek ve de Fransız arkeolog Claude Prost’un tavsiyesi üzerine başlatılmıştır. Müze binası 1938 yılında tamamlandı ve bir yıl sonra Hatay, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir vilayeti oldu. Müze, 23 Temmuz 1948 tarihinde hizmete açıldı. 1975 Yılında müze tekrar bir revizyondan geçti.

Hatay Arkeoloji Müzesi koleksiyonu sekiz sergi salonu ve bahçesinde sergilenmekteydi. Eserler bulunduğu mekânlara uygun olarak düzenlenmişti. Odalar büyük pencerelerle dolu olduğundan doğal ışığın bol olması sağlanmaktaydı. Etiketlerin çoğu da Türkçe ve İngilizceydi.

YENİ ARKEOLOJİ MÜZESİ

Dünyanın en büyük mozaik müzesidir[3]. Yapımına 2011 yılında başlanan yeni müze; toplam 32.754 metrekare kapalı alan, 10.700 metrekare sergi alanı ve 3500 metrekare sergilenen mozaikle dünyanın en büyük mozaik sergileme alanı olarak inşa edilmiştir. Yeni müze binası 28 Aralık 2014 tarihinde düzenlenen resmi törenle dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından açılmıştır.

   4 Mayıs 2015 tarihinde basında yer alan haberlerde taşıma sırasında yapılan restorasyonlarda büyük hatalar ve kayıplar olduğu iddia edilmiştir. Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada müzede devam eden restorasyonların tamamen iptal edildiği ve inceleme komisyonu kurulduğu açıklanmıştır. Bakanlık, iki gün sonra basına yaptığı açıklamada söz konusu iddiaları yalanlamış ve eserlerde tahribat olmadığını belirtmiştir. Bu açıklamadan bir gün sonra da iddiaya konu eserler basına gösterilerek iddiaların çarpıtma olduğu ve gerçeklik taşımadığı ifadesi yinelenmiştir.

Kaynak: Vikipedi, özgür ansiklopedi