BALLIAN KÖŞKÜ – E.Ü. KAĞIT VE KİTAP SANATLARI MÜZESİ – BORNOVA / İZMİR

Kayıtlı en eski kullanıcısı Ballian Ailesi olan Levanten evi 19. yüzyılın ikinci yarısında yapılmıştır. Tavan silmeleri ve göbek üzerinde görülen alçı süslemeleri ile dikkat çeken köşk, 1900 yılında Charlton James Giraud’nun eşi Esther Marian Giraud (Wilkinson) tarafından, sanayici Antoine Ballian ın varisleri olan eşi Attilia Ballian ve çocukları Marie, Laura, Alfred, Adelina ve Albert ten satın alınmıştır. Esther Marian Giraud’nun 1955 yılında ölümüyle köşk, çocukları Friedrich, Joyce, Donald, Norman ve Eldon a kalmıştır.
Ege Üniversitesi için 1970 yılında kamulaştırılarak bu beş kardeşten satın alınan bina geçen yıllar içinde lojman, hemşirelik yüksekokulu ve arşiv olarak kullanılmıştır. Günümüzde E.Ü. Strateji Geliştirme Daire Başkanlığını bünyesinde barındıran köşkün Daire Başkanlığının yeni binasına taşınması sonrası restore edilerek E.Ü. Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi olarak kullanılmaktadır.