Köprüler

HALİL RIFAT PAŞA KÖPRÜSÜ – HEKİMHAN – MALATYA

19. Yüzyıl özellikleri gösteren köprü; Yeşilkale Köyü’nün Kötünün Hanı mezrasında bulunmaktadır. Köprü kesme taşlardan inşa edilmiştir. Yolun altından geçen derenin yapısı itibariyle köprü kemerleri çapraz şekilde yapılmıştır. Köprünün kuzeybatı tarafında yer alan istinat duvarı kemer hizasına kadar yükselmektedir. Aynı kemerin alt tarafında kemer altlığını teşkil eden bir adet sel yaran mevcuttur. Tek kemer gözlü olan köprü 3.80 m. Genişliğinde ve kilit taşı hizasına kadar 4.15 m. yüksekliğindedir. Kilit taşı altından yan korkulukların üst seviyesine kadar olan mesafe 1.75 m. ölçüsündedir. Köprü 10.50 m. uzunluğunda birbirine çapraz duran iki ayak üzerinde yükselmektedir. Kemerlerin bindiği ayaklara 1.20 m. yüksekliğindedir. Ayaklar üzerine çapraz olarak giden 15 adet kemer yerleştirilerek köprü meydana getirilmiştir. Köprünün her iki tarafında istinat duvarları oluşturularak köprünün ve yolun sağlam olması gerçekleştirilmiştir. Köprü genel olarak sağlam vaziyettedir.