9 Eylül 2024
Kiliseler

SİLLE ESKİ ŞAPEL ( ZAMAN MÜZESİ) – SİLLE / KONYA

Selçuklu ilçesinde farklı kültürlerin bir arada yaşadığı antik dönem yerleşim birimi Sille Mahallesi’ndeki Sille Şapeli, müzeye dönüştürüldü. Konya’nın Selçuklu ilçesindeki Sille Şapeli’nde Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait eserler bulunuyor.

Geçmişi 5 bin yıla dayanan Sille’de turizmin geliştirilmesi, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkılması amacıyla Selçuklu Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan Sille Şapeli’nde kurulan Türkiye’nin ilk zaman müzesinde, yüzlerce yıl kullanılan “zamanı” gösteren araçlar sergileniyor.

Selçuklu Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, 2012’de restorasyonu tamamlanan Sille Şapeli, “Zaman Müzesi” olarak turizme kazandırıldı. “Tarihe Vefa Projesi” kapsamında, Sille’nin binlerce yıllık tarihi mirası yeniden canlandırılmaya çalışıyor.

Zaman Müzesi’nde, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait nadide eserler bulunuyor.

Müzenin ilgi çeken eserleri arasında, özel tasarım saatler, Osmanlı paşaları tarafından düzenlenen, genel kullanıma tanzim edilen ruznameler, cep ve masa takvimleri ile resmi dairelerde kullanılan el yazma ve baskı takvim yer alıyor.

Ayrıca altın, gümüş köstekli cep saatleri, Türk Hava Kurumuna ait illere göre coğrafi ve ekonomik verilerin bulunduğu cetvelli takvim, Roma dönemine ait arkeolojik güneş saati örneği, halen Konya Hacı Hasan Cami Şerif-i kıble duvarındaki Osmanlı dönemi güneş saati reprodüksiyonu da müzede bulunuyor.

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çaycı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son zamanlarda yapılan çalışmalar ve atılımlarla Türkiye’de müze sayısı ve çeşitliliğinin arttığını söyledi.

– Vaktin belirlendiği mekanlar; “muvakkithaneler”

Türk kültüründe zamandan daha çok “an” ve “vakit” algısının bulunduğuna dikkati çeken Çaycı, “Bu nedenle İslam medeniyetinin unsurları olan külliyeler bünyesinde oluşturulan muvakkithanelerde zamanın ölçüldüğünü ve zaman tayininin yapıldığını biliyoruz. Dolayısıyla İslam şehirlerinin her büyük külliyesinde bir muvakkithanenin varlığı bilinir. Oradaki görevli de ezan vakitlerinin tayini için görevlidir. Muvakkithane ‘vaktin belirlendiği mekan’ anlamına gelmektedir.” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: YENİ HABERDEN