Hazireler

HACI TURAN KAPAN CAMİİ HAZİRESİ – URLA / İZMİR

Hacı Turan Kapan camii İzmir İline bağlı Urla ilçesi Yenice Mahallesi Kapan Sokakta bulunmaktadır. Caminin yapım tarihi bilinmemekle birlikte Caminin kuzey kapısı üzerindeki kitabeden 1553-1554 yılında Hacı Turan adındaki kişi tarafından onartıldığı anlaşılmaktadır. Caminin yan tarafında bulunan hazirede ise mezar taşlarında yazmaktadır. Ama bu kişilerin cami ile alakası nedir bilinmiyor. Mezar taşları üzerinde okunan en eski tarih ise 1280 tarihli İsmail Çavuş Oğlu Merhum Muhammed’e ait. Yine her hazirede rastladığımız gibi burada da bazı mezar taşları sökülmüş bir kenara dayanmış, kimileri kırılmış vaziyette durmaktadır. Hazireye yeni gömü yapılmamaktadır. Her biri bir tarih, kültür ve sanat eseri olan bu taşlar koruma altına alınmalıdır. bu değerli hazineler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunmaktadır.