PİRİNÇ HAN – ALTINDAĞ – ANKARA

Bugün Atpazarı bölgesinde bulunan Pirinç Han, 18. yüzyılda inşa edilmiştir. Ahi Elvan Cami’nin arkasındaki Pirinç Sokak’ta bulunmaktadır.
Pirinç Han, Ulus semtinde eskiden kervanların konakladığı, her köşesiyle tarihi bir mekan. Koyun Pazarı ile Salman Sokak arasında bir han. Tam Ankara Kalesi ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ ne oldukça yakın bir konumda bulunuyor. Eski Ankara’nın tarih kokan o patika yolarından geçtikten sonra Pirinç Han’a ulaşılıyor. Hanın kapısından girildiğinde duyulan gramofon sesi ziyaretçileri oranın havasına sokuyor.
Hanın kervan konağından sonra karakol olduğu biliniyor. İnsanlar burada yargılanır, cezalar Safran Han’ın önünde infaz edilirmiş. Daha sonra, yıkılıp tekrar yapılarak meskene ve son olarak da Pirinç Han’a dönüştürülmüş. Pirinç Han’ın, 1739 yılı dolaylarında yapıldığı tahmin ediliyor. Şu anda Pirinç sokakta özel mülkiyetli bir han olarak biliniyor. Sahibi Mart 2007’de vefat eden Remziye Cebeci. Han babasına halasından kalmış. Hanın eskiden karakol olduğuna ilişkin duyumları olmuş. 1923 yılında han tamir edilerek meskene dönüştürülmüş. Bahçeye açılan, bazı yerleri üç katli bir evmiş. Babası bu evi kiraya vermeye başlamış. Remziye Hanim ile babası aybaşlarında buraya kira toplamaya gelirlermiş. Remziye Hanim han avlusunda develerin kaldığına şahit olmuş. Hanin daha önce karakol olduğu biliniyor. İnsanlar burada yargılanır, cezalar Safran Han’ın önünde infaz edilirmiş. Daha sonra, yıkılıp tekrar yapılarak meskene ve son olarak da Pirinç Han’a dönüştürülmüş.
Kaynak: Canlı TARİH PİRİNÇ HAN