HACI İVAZ PAŞA ÇARŞISI – BURSA

Bursa merkez Osmangazi ilçesi Yıldırım Bayezit Bedesteni kuzeyinde örtülü çarşı. Ünlü Osmanlı devlet adamı ve mimar Hacı ivaz Paşa tarafından yaptırılmıştır. 1958’deki Kapalıçarşı yangınından büyük zarar görmüş, 1970 yılında yenilenmişse de, özgünlüğünü tümüyle yitirmiştir. Günümüzde mobilyacılar çarşısı olarak kullanılmaktadır.
Hacı İvaz Paşa tarafından yaptırılan ve vakfiyesinde “İmadiye” adıyla anılan eski çarşı. Yıldırım Bedesteni’nin kuzeyinde idi. Batıda İvaz Paşa mescidine, doğuda da hana dayanmakta idi. Eski metinlerde zaman zaman “Kazzazîn” (İpekçiler) veya “Kazzazhane Çarşısı” ve “Kökçüler Çarşısı” adlarıyla anılmış; kapladığı geniş alan nedeniyle bir süre de “Büyük Çarşı” denilmişti. 80 dükkânı ile Yıldırım Bedesteni ‘nden de büyüktü ve üstü kubbeli idi.
Pek çok onarım görmüş, l639’da 78 114 akça harcanarak elden geçirilmişti. 1958 Kapalıçarşı yangınından büyük zarar görmüş, 1970’te onarılarak hizmete sunulmuştur.
KAYNAK: BURSA GAZETECİLER CEMİYETİ