TAHTAKALE HAMAMI – TİRE / İZMİR

İzmir ili, Tire ilçesi, Tahtakale mahallesinde, çarşı içindedir.
Tahtakale Külliyesinin bir diğer ünitesi hamamıdır. Cami kitabesinden öğrenildiğine göre Hoca Hacı Emir tarafından h.903 (1498–1499) yılında yaptırılmıştır.
Hamamı tuğla malzemesinin yoğun kullanımı ile dikkati çekmektedir.
Hamam 1857 yılındaki Tire yangınından büyük zarar görmüş ve bu nedenle restorasyon geçirmiştir.
Hamamın bir bölümü şu anda mağaza olarak kullanılmaktadır. Diğer bir bölümü de Tire Belediyesi tarafından içerisindeki Beledi dokuması tezgahıyla ziyaretçilere açık bir mekan haline getirilmiştir.

TARİHLENDİRME

Evliya Çelebi’nin meşhur hamamlar arasında saydığı Tahtakale Hamamı’nın inşa kitabesi yoktur. 845/1442 tarihli vakfiyesine göre; II. Murat’ın kumandanı Halil Yahşi Bey tarafından yaptırılmıştır. Hamamın doğusundaki Kutu Han ve arastası, Kuzeydoğusundaki Çöplü han, 50m. Kadar batısındaki Yeşil İmaret Camii ve pek çok dükkan da vakıf malları arasında sayılmaktadır.

Bu durumda hamamın, Halil Yahşi Bey’in Tire Sancak Beyliğine atandığı 1426 yılı ile vakfiye tarihi olan 1442 yılları arasında inşa edildiği kabul edilebilir.

Kaynak. Tire Hamamları – Canan Çakmak