SUNGUR BEY HAMAMI – (YENİ HAMAM) – (ÇİN ÇİN HAMAMI ) – KULA – MANİSA

Manisa’nın Kula İlçesinde Kenan Evren Mahallesi Yunus Emre caddesi üzerindeki mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait tarihi hamam 1351 yılında Selçuklu mimarisi tarzında Selçuklar döneminde Sungur bey tarafından inşa edildi. 1494 yılında Bursalı Mehmet Bin Mustafa tarafından tamir edilen 665 yıllık tarihi hamam geçen sene yenide restorasyon edilerek hizmete açıldı.

Soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık mekanlarından meydana gelen yapı doğu-batı doğrultusunda uzanmaktadır.

Bugün, dıştan yaklaşık iki metrelik kısmı toprak seviyesinin altında kalmış; soyunmalık dışındaki mekanların cepheleri yapılarla kuşatılmıştır.

Soyunmalık mekanı kubbe ile örtülü olup, kubbe dıştan kasnak şeklinde sekizgen bir kabuk içine alınmıştır. Bu kabuk bir yandan kubbenin dışa açılmasını önleyen bir destek görevini üstlenirken bir yandan da kubbeyi üstten örtecek olan çatıyı taşımak amacıyla tasarlanmıştır.

Ancak çatı burada, alttaki kabuğa göre daha dar tutulan ve doğrudan kubbenin üzerine oturtulmuş sekizgen bir kuruluş üzerinde yer almaktadır. Bu kuruluşun üzerine de aydınlık feneri konulmuştur.

Günümüzde HAMAM CAFE olarak hizmet görüyor.

KAYNAK: KULA BELEDİYESİ