ORTAKÖY HAMAMI – İSTANBUL

Hüsrev Kethüda Hamamı

Ortaköy Hamamı ya da Hüsrev Kethüda Hamamı, İstanbul, Ortaköy’de tarihi yapı.

Beşiktaş’taki nadir 16. yüzyıl yapılarından olan Hüsrev Kethüda Hamamı, Sadrazam Kara Ahmet Paşa’nın kâhyası Hüsrev Kethüda adına yaptırıldı. Hamamın, Tezkiretü’l-Mimarin ve Tezkiretü’l Ebniye’de Mimar Sinan tarafından 1565 yılında inşa edilmiş olduğu belirtilmiştir. Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi, Sinan Paşa Cami ve Yahya Efendi Türbesi’yle birlikte Beşiktaş’ta Mimar Sinan’ın tasarladığı dört eserden biri olma özelliğini taşır.

1550 tarihinde Sadrazam Kara Ahmet Paşa’nın kethüdası tarafından Mimar Sinan’a inşa ettirilmiştir.

İki kare bölümden oluşan Kethüda Hamamı ‘nda iki kubbe bulunuyor. Klasik Osmanlı mimari örneği olan taş hamamda, soğukluk-soyunma, ılıklık-hela ve sıcaklık-hamam bölümleri bulunuyor. 1200 metrekare alana sahip binaya ilk girdiğinizde geniş bir avluyla karşılaşıyorsunuz. Merdivenle üst kata çıkılıyor. Pencerelerin rengi ve sekizgen kasnaklı kubbe muhteşem. Alt katta hamam odaları bulunuyor. Restorasyonda orijinal kurnalar da değerlendirilmiş. Odalarda mermer hamam malzemelerini görmeniz mümkün. Mimar Sinan’ın bu muhteşem eseri, Osmanlı klasik dönem hamam mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Evliya Çelebi de 14 bin 888 İstanbul hamamı içinden bu hamamı ayırarak övgüyle bahsetmiştir.

Ortaköy Meydanı’nda yer alan Hüsrev Kethüda Hamamı, 300 yıl boyunca hamam olarak işletilmiş olup, 2001 yılında yapılan yenileme sonrası lokanta ve bar olarak kullanılmaya başlanmıştır. 2011 yılında geçirdiği ikinci yenileme sonrası tekrar özgün haline kavuşan yapı, 2017 yılı itibari ile Beşiktaş Belediyesi tarafından işletilmeye başlanmıştır.

Tarihi dokusu, geniş hacmi ve manzarası ile küçük gruplar ve özel davetlere ev sahipliği yapmaktadır.

İki kare bölümden oluşan yapıda iki de kubbe bulunurken, klasik Osmanlı mimarisinin bir örneği olan taş hamamda, 13 ayrı odacık bulunmaktadır.

Kaynak: Vikipedi, özgür ansiklopedi