GÜMRÜKÖNÜ HAMAMI – AYDIN

Kadınlar ve erkekler kısmı olmak üzere çifte hamam şeklinde inşa edilmiştir. Moloz taşın arasında yer yer tuğla kullanılan bir duvar örgüsüne sahiptir. Kadınlar kısmında kare planlı, tek kubbeli soyunmalık ve kuzeyinde tonozlu ılıklık, kubbe ve tonoz örtülü sıcaklık mekanı yer almaktadır. Erkekler kısmında kare planlı, tek kubbeli soyunmalık, gerisinde kubbe ve tonozlarla örtülü ılıklık, daha sonra sıcaklık yer alır. Sıcaklık haçvari dört eyvanlı, kare hücreli plan tipindedir.
Hamam, plan şemasına bakılarak 15. yüzyıldan 16. yy. sonuna kadar olan bir zaman dilimi içine tarihlendirilebilmektedir. Bitişiğindeki han, Cihanoğlu Hanı olarak bilinmektedir. İki katlı hanın bir kısmı mevcut değildir. Söz konusu hanın kaynaklarda 19. yy. içinde inşa edilmiş olabileceği belirtilmektedir.
Avlusundaki çeşmenin de 19. yy eseri olabileceği mümkün görünmektedir.
Kaynakça: Aydın Kültür ve Turizm Müdürlüğü