SİTTİ HATUN CAMİ (KAMBERLER CAMİ) – BURSA

Ebu İshak Mahallesi Sıdıka Hatun Caddesi üzerindedir. Roman vatandaşlarımızın yaşadığı mahallede bulunan cami, 1460 yılında Oruç Bey’in kızı Sitti Hatun tarafından yaptırılmıştır. 9,00 x 9,00 metre ebatlarındaki asıl ibadet yeri ve üç bölümlü son cemaat yerinden oluşur. Dikdörtgen planlıdır. Asıl ibadet alanı, baklavalı kuşağa oturan kurşun kaplı bir kubbe ile örtülüdür. Son cemaat yeri ise ortada dar, yanlarda geniş üç göz halindedir. Orta göz beşik tonoz, yanlar ise aynalı tonoz ile örtülüdür. Son cemaat yerine girişi sağlayan orta gözün sivri kemeri altında ikinci bir dilimli kemer yer almaktadır. Ayaklar kemer başlangıcına kadar üç sıra tuğla, bir sıra moloz taş dizisiyle örülmüştür. Kemer bitiminden sonra on beş sıra tuğla örgülü üçgen şekillerle işli yüksek bir kalkan duvara sahiptir. Duvarları iki sıra tuğla ve iki sıra moloz taşı ile örülmüştür. Minaresi batı tarafta olup, kısa külahlı tuğla gövdelidir.