SELİMİYE CAMİİ – BERGAMA / İZMİR

Zafer Mahallesi Dikili Sultan Caddesinde bulunan Selimiye Camii yapısının dikdörtgen planlı kırma çatı ile örtülü bir harimi, kuzeyinde bir son cemaat yeri ve minaresi mevcuttur. Yapı malzemesi olarak kaba yontu taş kullanılmıştır. Doğu, güney ve batı cephelerinde yer alan pencere açıklıkları yuvarlak kemerlidir. Cami mahallenin eski adı olan Selimiye adı ile bilinmektedir.

Harimin üstü düz ahşap tavanla örtülüdür. Harimde yer alan mihrap nişi çeyrek küre şekilli bir kavsaraya sahiptir. Mihrap, yakın zamanda onarım görmüş, günümüzde alçı ile kaplıdır. Minberi sadedir. Yapının son cemaat yeri ve minaresi sonradan inşa edilmiştir. Minare sekizgen bir kürsü üstünde yükselen silindirik bir gövdeye sahip olup, yapının doğusunda yer alır ve bağımsız olarak inşa edilmiştir. Gövdeden korkuluğa geçiş kirpi saçak görünümündeki üç sıra tuğla ile sağlanmıştır. Petek kurşun bir külahla son bulur.

Haremin giriş kapısı üstündeki kitabeye göre yapı, 1308/1890-91 yılında Tırovalı Koca Mehmet ve halkın yardımıyla inşa ettirildiği anlaşılmaktadır.

Kitabede şöyle yazmaktadır:

Bu cami-i şerif Tırnovalı Koca Muhammed’in

Sene elf ve selasemiye ve seman

Cami II. Abdülhamid (1876/1909) Osmanlı Dönemi eserlerindendir. Günümüzde Cami olarak kullanılmaktadır.