KARACAŞEHİR KÖYÜ CAMİİ – ESKİŞEHİR

Karacaşehir Köyü Camii, Eskişehir’in Merkez Odunpazarı İlçesi Karacaşehir Köyünde bulunmaktadır. 10 penceresi ve 1 minaresi olan caminin arsası 1683 m2 dir. Cami 150 m2 lik alan üzerine oturtulmuştur. Duvarları taştan ve 120 cm genişliğindedir. Toplam cemaat kapasitesi 150 kişidir. Son cemaat yeri 1990 yılından sonradan yapılmıştır. Şadırvan 1970 yılında yapılmıştır. Erkeklere ait cami avlusunun dışında tuvaletler bulunmaktadır. Isınma şekli soba iledir. Caminin tavanı ahşaptır. Caminin derneği ve hiçbir geliri yoktur. İhtiyaçları hayırsever cemaat tarafından karşılanmaktadır. Gasilhanesi yoktur. Caminin görevlisi için lojmanı vardır.

Karacaşehir Köyü bir dönem terk edilmiş, cami yıkıldıktan sonra en son Padişah II. Abdülhamit tarafından yapılmış ve çevrede bulunan Yörük köylerinden 16 hane Yörük toplayarak köyü yeniden kurmuştur. Kurtuluş Savaşı’nda minarenin şerefeden üst kısmı ile caminin çatısı Yunanlılar tarafından yıkılmıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında tekrar onarılmıştır.

Osmanlı Devleti’nin temeli Karacahisar Kalesi’nin alınması ile atıldı​. Karacaşehir’de kalabalıklaşan halk, Eskişehir’e gelip Karacaşehir’deki camide hutbe okutmak istediklerini bildirdiler. Şeyh Edebali’nin yardımı ile Osman Bey Karacaşehir’deki camide hutbe okunmasına izin verdi. Oraya kadı ve imam tayin etti (1299).

1299 yılında Osmanlı devleti kurulunca Şeyh Edebali’nin teklifi ile Karacaşehir Köyü Camii’nde Dursun Fakih tarafından Osman Bey adına bir hutbe okundu. Bu hutbe ile Osmanlı devletinin kuruluşu Karacaşehir Köyü Camii’nden dünyaya ilan edildi. İlk hutbe okunmadan önce mevcut Bizans kilisesi camiye çevrilmiş ve Osmanlının ilk kuruluş hutbesi okunmuştur.

Karacahisar Kalesine sahip olan Osman Bey, Bizans topraklarında ilerledi ve beyliğin sınırlarını genişletti. Osmanlı Devletinin temeli Karacahisar Kalesi’nin alınması ile atılmış oldu.

CAMİNİN TARİHİ

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesine bağlı Karacaşehir mahallesinde bulunan tarihi tescilli cami, 13’ncü yüzyılın başlarında yapılırken, ikinci kez II. Abdülhamit han devrinde yenilendi. Osmanlı Devleti’nin ilk padişahı Osman Bey Söğüt’e yerleştikten sonra 1288 yılında Karacahisar Kalesi’ni fethederek Türkleri buraya yerleştirdi. 1299 yılında Osmanlı Devleti kurulunca Şeyh Edebali’nin teklifi ile Karacaşehir köyü Camii’nde imam ve kadı olarak atanan Dursun Fakih tarafından Osman Bey adına ilk hutbe okundu. Bu hutbe ile Osmanlı Devleti’nin kuruluşu tüm dünyaya ilan edildi.

CAMİNİN ÖZELLİKLERİ

Tek katlı kırma çatılı yapı, kareye yakın dikdörtgen planlı olup mekânsal olarak harim, son cemaat yeri, minare, tuvalet bölümlerinden oluşuyor. Mimari özellikleri 19’ncu yüzyıl dönemini yansıtan cami çatısı Kurtuluş Savaşı’nda Yunanlılar tarafından yıkıldı.

KAYNAK: MİLLİYET HABER