KARA HASAN CAMİİ – TİRE / İZMİR

Tire ve İzmir civarı Aydınoğulları’nın merkezi. Tire’de her tarafta Aydınoğulları Beyliği’ne ait eserleri görmek mümkün. Aydınoğlu Beylerinden İbrahim Bahadır Bey’in oğlu Karahasan Bey tarafından yaptırılan Karahasan Bey Caminin yanında yer alan medrese bugün ayakta değil.
Caminin bahçesinde bulunan ve içinde Osmanlı Dönemine ait nice alimin yattığı Hasanzade Zaviyesi, Karahasan Bey’in oğlu tarafından yaptırılmış.
   İzmir ili Tire ilçesinde bulunan bu cami XV. yüzyılın ilk yarısında Aydınoğullarından İbrahim Bahadır Beyin oğlu Kara Hasan Bey tarafından yaptırılmıştır. Yanında bulunan medresesi yıkılmış ve günümüze gelememiştir.
Haremi 9,25 m. X 9,35 m. ölçüsünde olup, Beylik devri yapılarındaki mekan genişliğini aşmaktadır. Kubbeye geçişler üçgenlerle sağlanmıştır. Son cemaat yeri üç bölmeli olup, minaresi batıdadır. Minare, Tire minareleri içinde mısır koçanı motifi ile gözde örneklerden biridir.
Günümüze gelebilen cami orijinal olmayıp, eski temelleri üzerine yeniden yaptırılmıştır. Orijinal olarak yalnızca ahşap kapı kanatları ile yivli minaresi gelebilmiştir.