HİKMETİYE CAMİ – BALLIKUYU – İZMİR

İzmir’in Ballıkuyu semtinde 1043 sokak üzerindedir. Cami giriş kitabesinde 1890 tarih yapım tarihi olarak görülmektedir. Caminin orijinalliğinden sadece iç giriş kapısındaki sütunlu kapı ilgi çeker. Caminin dış kısmının tamamı son dönem çinilerle kaplanmıştır. Minare tek şerefeli ve saç külahlıdır. Görünüşte cami 3 katlı ise de birinci kat (Zemin) abdesthane ve çeşmeler. 2. Kat normal cami girişi son cemaat yeri ve harime giriş. 3. Kat ise kadınlar mahfeli olarak yeni dönemde yapılmıştır. İç mekândan da kadınlar mahfeline giriş vardır. Çatısı düz ve kiremit kaplıdır. İç mekânda mihrap seramik kaplıdır. Minber mermer türü taştan yekpare yapılmıştır. Caminin en güzel yönü iç mekânda kalem işi süslemeler ve ayetler son dönemde düzenlenmiş ve gayet güzel görünmektedir.