DARKALEKÖYÜ ORTA CAMİ – SOMA / MANİSA

Darkale Köyü, Soma’dan 2 km uzaklıkta Tuzlutepe sırtına kurulmuş bir yerleşimdir. Osmanlı döneminde önemli bir merkez olan Darkale, dik bir yamaç üzerine kurulmuş onlarca ahşap ve kerpiç eviyle sanki Ortaçağ Osmanlısı’nı günümüze taşıyan bir bölge gibi görünür.

Minareli Cami, Orta Cami ve Okul Yapısıdır. Minareli Cami; strüktürel anlamda özgün bir sisteme sahiptir. Orta Cami, konuttan camiye çevrilmiş daha küçük boyutta bir örnektir. Okul yapısı ise, Cumhuriyet Dönemi mimarlık eseri olup, yalın hatları ve önünde barındırdığı bahçesi ile döneminin özelliklerini yansıtması bakımından önemli kamusal bir eserdir.

Orta Cami Dokuda bulunan bir diğer cami yapısı ise, Orta Cami şeklinde adlandırılmaktadır. Söz konusu yapı, aslında bir konut yapısıdır, konut yapısının üst katı cami olarak kullanılmaktadır. Alt katı ise, köy odası olarak işlevlendirilmiştir.

KAYNAK: SOMA KÜLTÜR VARLIKLARI