BOYACI HASAN AĞA CAMİİ – ZİLE / TOKAT

Tokat’ın Zile ilçesi, Sakiler Mahallesinde bulunan bu camiyi Sultan II. Beyazıt zamanında Sultan Hoca oğlu Ali 1479 yılında yaptırmıştır Kitabesi günümüze gelememiştir Ancak yanında aynı kişi tarafından yaptırılan bir okul bulunmakta olup, bu okulun kitabesinde de cami ile birlikte 1479 yılında yaptırıldığı yazılıdır.

Cami kesme ve moloz taştan kare planlı olarak yapılmıştır İbadet mekânının üzerini tromplu, sekizgen kasnaklı bir kubbe örtmektedir Caminin önünde yuvarlak kemerlerle birbirine bağlı, dört sütunun taşıdığı kubbeli üç bölümlü son cemaat yeri bulunmaktadır Mihrabı yarım yuvarlak niş şeklinde olup, stalâktitlidir ve ilk yapıldığı döneme aittir

Yanındaki minaresi taş kaide üzerine tuğladan yuvarlak gövdelidir Bu minare 1939 depreminden sonra yıkılan minarenin yerine yapılmıştır.

Halk arasında caminin ismi Hızır Camii olarak geçmektedir. İnanışa göre 40 vakit sabah namazını bu camide kılan Hızır Aleyhisselam’ı görür denilmektedir.

Kaynak: Dünyanın Bütün Camileri