3 DİN MABEDİ KÜMBETLİ CAMİ – KARACABEY / BURSA

2 bin 200 yıllık Kümbetli Cami, 3 semavi dine mabetlik yapma özelliğiyle yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Karacabey İlçesi Hamidiye Mahallesi’nde bulunan Kümbetli Cami, üç semavi din olan Musevilik, Hrıstiyanlık ve Müslümanlığın kesiştiği ibadethane olarak dikkat çekiyor. Bursa’da bu özellikli tek ibadethane olan Kümbetli Cami’nin geçmişi 2 bin 200 yıl öncesine dayanıyor.

Karacabey’in en eski tarihi eseridir. Adını yapının üzerindeki yarımküre biçimli tepe kısmından aldığı söylenir. M.Ö. 200 yıllarında önce Yahudilere havra olarak ibadete açılan bina, sonrasında Hristiyanlara kilise ve son olarak Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed ümmetine cami olarak hizmet vermenin onurunu taşımaktadır. Sekiz kollu şamdan ve Hz. Davut yıldızının izlerini taşıyan yapı, dikdörtgen plana sahiptir.

2 bin 200 yıl önce havra olarak inşa edilen yapı, daha sonra kilise olarak kullanıldı. Bu tarihi eser, yaklaşık bin yıldır da cami olarak hizmet veriyor.