Asırlık Ağaçlar

ADAKÖY ASIRLIK AĞAÇ – KUŞADASI / AYDIN

Kuşadası merkezdeki muhteşem anıt MEŞE ağacı. 400 yaşındaki anıt ağaç tescillenerek koruma altına alındı.
Kuşadası’nda yaklaşık 400 yaşında olduğu tahmin edilen, anıt nitelikli bir Meşe ağacı Adaköy de bulundu. Yöre sakinlerinin çınar sandığı ağacın meşe olduğunu tespit ettik. Yaptığımız araştırmalarda bölgemizde çok az kalan türleri arasında en yaşlısı olduğunu gördük. 400 yaşın üzerinde olduğunu tahmin ettiğimiz menengiç ağacının gövde çevresi 5.80 mt olup, yüksekliğini 12 metre olarak ölçtük.

Bölgede ağaç türlerini araştırarak anıt statüsünde değerlendirilip koruma altına alınması ve tanıtılması için ilgili kurumlara başvuran Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği (EKODOSD), yaptığı son araştırmalarda gövde çevresi 5,80 metre ve yüksekliği 12 metre olan dev bir meşe keşfetti. Anıt ağacın 400 yaşının üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Anıt ağaç statüsüne alınarak korunması için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanlığı’na ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne başvurdu .

Kaynak: Ağaclar.net