TOMARZA BELEDİYE PARK ANITI – TOMARZA / KAYSERİ

Tomarza ismi tarih sahnesinde ilk kez, 16’ncı yüzyılda Erciyes dağı adlı bir yazılı eserde, Jennings isimli bir batılı yazar tarafından kullanılmıştır. Tarih sahnesinde, yörede egemenlik kuran uluslar: Kapadokyalılar, Makedonyalılar, Romalılar ve Bizanslılar.

Bizanslılar Anadoluyu ele geçirdiklerinde, Kafkaslardan gelen yaklaşık 50  bin civarındaki Ermeni, Anadolu’nun diğer yöreleriyle birlikte, buraya da yerleşmişlerdir. Çünkü: Türk-İslam akınlarına karşı, bunları bir tampon olarak kullanmak istemişlerdir. Tomarza adı da buradan gelmektedir.

1071 yılındaki Malazgirt zaferinden sonra ise, Uygur Türkleri ve İran’dan gelen Avşar Türkleri, bölgeye yerleşirler. 1877-1878 yıllarına gelindiğinde ise, doğu Anadolu’daki Rus işgalinden çekilen muhacir Türkler, yöreye yerleşirler.

Tomarza 1953 yılında ilçe olmuştur.

GENEL:

İlçe merkezi, düz bir arazi üzerinde kurulmuştur. İlçe merkezinin, denizden yüksekliği: 1350 metredir.

İklim özellikleri değerlendirildiğinde: yörede karasal iklim hüküm sürdüğü ve buna bağlı olarak kışları soğuk ve yağışlı, yazları ise sıcak ve kurak geçtiği görülmektedir. Kış aylarındaki yağışlar, yağmur ve kar şeklindedir. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı, çok fazladır.

İlçe halkının ekonomik etkinlikleri, tarım, hayvancılık, işçilik ve halı dokumacılığı üzerinde yoğunlaşmıştır. Rakımın yüksekliği ve iklimin elverişsizliği nedeniyle, meyve üretimi yoktur.

Tomarza’nın merkezinde bulunan Atatürk Parkı’na bir Atatürk heykeli ve bir de şehitler anısına bir anıt yapılmıştır. Bu anıt ile ilgili hiçbir bilgi bulunmuyor.