İLK KURŞUN ANITI – ÖDEMİŞ / İZMİR

İzmir ili Ödemiş ilçesi Hacı İlyas Köyünde bulunan bu anıt, Yunan işgali sırasında direnişçiler tarafından atılan ilk kurşun anısına dikilmiştir.

Yunan ordusunun İzmir’e ayak basmasının ardından Ödemiş’e doğru ilerleyen Efzon alayını durdurmak için Ödemiş halkının örgütlenmesinin simgesidir. Milli mücadenin ilk halk örgütlenmesi gerçekleştirilerek Hacı İlyas köyü sırtlarında cephe oluşturulması kararlaştırılmıştır. Köy mescidi sahra hastanesine dönüştürülmüş ve köylülerden bazılarının evleri cephaneliğe dönüştürülmüştür. 1 Haziran 1919 sabahı Yunan kuvvetleriyle çatışmaya girilerek ilk kurşun atılmış, 5-6 saatlik mücadelenin ardından Yunan birlikleri köye girip evleri tek tek ateşe vermiştir. Bu olayın anısına 1925 yılında köyün ovaya bakan yamacına İlk Kurşun Anıtı dikilmiştir, her yıl direnişin başladığı bu tarihin yıldönümü anılmaktadır. Olayın anısına köyün adı da İlkkurşun olarak değiştirilmiştir.

Anıt beyaz mermerden aşağıdan yukarıya doğru genişleyen dikdörtgen kaide üzerinde dört bölümlü ve yuvarlak bir sütundan meydana gelmiştir. Anıtın üzerinde 1 Haziran 1919 tarihinde düşmana ilk kurşun buradan atıldı yazısı bulunmaktadır. Hacı İlyas Köyünde her yıl Mayıs ayının son Pazar günü ilk kurşunu atan şehitler anısına tören düzenlenmektedir.

ANITIN ÖN YÜZÜNDE:

SAĞ YÜZÜNDE: