GERMENCİK KANLIBAHÇE ŞEHİTLİĞİ – AYDIN

Adres: Park Mh. Germencik/Aydın

“Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.”

Yunan ordusu, Büyük taarruzda aldığı yenilgi sonucunda İzmir’e doğru kaçmaktadır. Kaçarken de çekildikleri bölgeleri yakıp yılmakta ve silahsız insanları öldürmektedirler. 5-6 Eylül 1922 tarihinde Nazilli kurtulduğu sıralarda Yunanlılar Aydın ve Germencik ilçesini boşaltmakta ve yakıp yıkmaktadır. Germencik’teki Yunan Karakolu da son olarak karakol çevresindeki çoğu çocuk, kadın ve ihtiyarlardan oluşan 94 kişiyi toplarlar Bu toplanılan kişiler önce duvar önüne dizilip yaylım ateşiyle taranmış. Sağ kalanlar karakol önünde yer alan iki kuyuya canlı canlı atılmışlar; kuyudan çıkmamaları için de vurularak şehit edilen vatandaşların cesetleri üzerlerine atılmıştır. Bu olaydan sonra bu mevki “Kanlıbahçe” olarak adlandırılmıştır. Bu Şehitlikte o gün şehit edilen 94 vatandaşımızın isimleri mermer lahitte yazılıdır.

Bu şehitliğimiz her yıl düzenlenen 7 Eylül Kurtuluş Bayramında ziyaret edilmektedir. Yunanlılar diğer cephelerde uğradıkları bozgundan kaçarken Germencik Kanlıbahçe ‘de ele geçirdikleri tüm köy halkını acımasızca katletmişlerdir. Bu katliamda şehit edilenler bugünkü Kanlıbahçe Şehitliği’nin bulunduğu yerde yatıyorlardır. Olaydan ölü zannedilen 4 kişi yaralı olarak kurtulabilmiştir.

Şehitlik Anıtı üzerinde yatan tarihçe:

Yunan Ordusu, Büyük Taarruz’da aldığı yenilgi sonucunda İzmir’e doğru kaçarken çekildikleri bölgeleri yakıp yıkmış ve silahsız insanları öldürmüşlerdir. Bu durum karşısında yöre halkı arasından kaçabilenler Alangüllü Dağı’daki Türk Kuvvetleri’nin yanına sığınmışlardır. Düşman güçleri o zamanki karakolları çevresinde yakaladıkları çoğu çocuk, kadın ve ihtiyarlardan oluşan 94 kişiyi toplarlar. bu toplanılan kişiler önce duvar önüne dizilip yaylım ateşiyle taranır, sağ kalanlar ise karakol önünde yer alan kuyuya canlı canlı atılırlar. Kuyudan çıkmamaları için de vurularak şehit edilen vatandaşlar üzerine atılır. Bu olaydan sonra “Koçkuyusu” adı ile anılan bu mevki “Kanlıbahçe” olarak adlandırılmıştır.

Şehit edilen vatandaşlarımıza ait 55 isim yörede yaşadığından tespit edilmiş olup geri kalan 39 şehidimizin civar illerden gelen tarım işçileri olduğundan isimleri tespit edilememiştir.