24 Kasım 2024
Ören Yerleri

KRAL MEZARLARI (AMİNTAS) – FETHİYE / MUĞLA

Fethiye Kral Mezarları, Fethiye merkezinde MÖ 4. yüzyıldan kalma, kayalara oyulmuş kaya mezarı. Likya dönemi yapısı olan Amintas Kral Mezarları, İyon tarzında yapılan ve tek parça kayanın yontulmasıyla oluşturulmuş. Telmessos kentinin yöneticisi olduğu sanılan Kral Amintas’ın anısına inşa edilmiş. Likya uygarlığına ait Telmessos Antik Kenti’nden geriye kalan en önemli kalıntıdır.

Statüsü yüksek kişiler için yapılmış, oyulmaya ve işlenmeye uygun kayalarda oluşturulmuş mezarlar. Şehir içinde Likya döneminden kalma M.Ö. 4.yy. eserleri dikkati çeker. Bunlar, şehrin simgesi haline gelen doğal kayaya oyulmuş mezarlardır. Çok sayıda düzgün basamaklarla mezarların en güzel ve en görkemlisi olan Amintas’a ulaşılır. Bu mezar aşağıdaki düzlükten de kolaylıkla görülür ve yaklaştıkça, büyüklüğü karşısında duyulan hayranlık artar. Soldaki sütunun orta kısmında, M.Ö. 4. yy. alfabesi ile ”herpamiasoğlu amintas” yazılıdır. Bu kişinin kimliği tam olarak bilinmemektedir.

    İlçede görülmeye değer pek çok lahit mezar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi Likya dönemine ait olanıdır. İki katlı ön yüzünde dörtgen, ahşap kirişleri andıran oymalar ve gotik stili kemerli bir kapağı bulunmaktadır. Kapağın her iki yanı savaşları resmeden fresklerle bezenmiş olup, bunların kişinin yaşamı ile ilgili olduğu sanılmaktadır.

  Buradan çıkarılan eserlerin çoğunluğu şu anda İngitere’deki British Museum’da sergileniyor. Yüze yakın düzgün basamakla çıkılan Amintas’tan şahane Fethiye Körfezi ve Şovalye Adası manzarası görünüyor. Doğal kayaya oyulmuş mezarlar, aşağıdaki düzlükten de kolaylıkla görülebiliyor. Yaklaştıkça, büyüklüğü karşısında hayranlık duymamak mümkün değildir.

FETHİYE AMİNTAS KAYA MEZARLARI

Anadolu’nun pek çok bölgesinde de rastlanan kaya mezarları, yapıldığı dönemlerde toplum içerisinde yüksek statüye sahip kişiler için yapılmış anıt mezarlardan oluşuyor. Tapınak tipi ve ev tipi gibi çeşitleri bulunan anıt mezarlar, tanrı kral olarak adlandırılan kişiler için, ölümlerinden sonra da tapınmak için yapılıyordu. Kayalara üstten başlayarak oyulan mezarlar, ülkemizin en değerli antik kalıntılarını oluşturuyor.

Görülmeye değer pek çok lahit mezarın bulunduğu Fethiye’nin güneyinde bulunan dik kayalık yamaç üzerine inşa edilen 3’ü tapınak tipinde diğerleri ise sivil mimariyi yansıtan çok sayıda kaya mezarı yer alıyor. Bu tapınak tipindeki 3 mezardan birisi olan ve diğerleri arasındaki en görkemli olan Harpapos’un oğlu Amnitas’a ait mezar, genel olarak Fethiye Kral Mezarları diye biliniyor.

   Diğer iki mezara göre daha sağlam kalan Amnitas, Telmessos Antik Kenti’nin kuzey batısında, boyu 3 m’yi geçen bir oyma mezar kalıntısı. Fethiye Limanına 1,5 km mesafede bulunan, devasa büyüklükteki bu mezarın içerisindeki odaya benzer bölümün solunda, insan sığacak büyüklükte olan mezarda, geçmişte Amnitas’ın cesedinin bulunduğu biliniyor.

  İki katlı ön yüzünde dörtgen, ahşap kirişleri andıran oymalar ve gotik stili kemerli bir kapağı bulunan mezarda, kapağın her iki yanı savaşları resmeden fresklerle bezeli. Bunların kişinin yaşamı ile ilgili olduğu düşünülüyor.

Kaynak: yoldaolmak.com › Muğla › Fethiye           

Fotoğraflar: Mustafa Gürelli