I.İZZETTİN KEYKAVUZ TÜRBESİ – SİVAS

1220 yılında veremden ölen İzzettin Keykavus Sivas’ta kendi yaptırdığı Şifahiye Medresesi’nin içerisinde bulunan türbeye defnedildi. Kare planlı türbe ongen tuğla örgülü bir kasnağa sahip kubbe ile örtülü ve sivri külahlı. Türbede 1. İzzeddin Keykavus yanında aynı hanedana ait on iki mezar sandukası daha yer alıyor.

Türbenin cephesinde ise Selçuklu sanatının zengin çini süslemeleri bulunuyor. Türbenin geometrik geçmeler, yıldızlar, kufi yazılar, mavi, lacivert, firuze ve beyaz renklerden oluşan süslemeleri şifahanenin en önemli bölümünü oluşturuyor. Sağ pencere üstündeki alınlıkta yazılana göre bu çini süsleme, Ahmed Bekirül Marendi tarafından yapıldı. Tıp öğrenimi ve hastane amaçlı kullanılan Şifahiye Medresesi de Selçuklu döneminin şaheserlerinden sayılıyor. Medrese 1220 tarihli en eski vakfiyeye sahiptir.

KAYNAK: ARKELOFİLİ COM.