Saat Kuleleri

NİKSAR SAAT KULESİ – TOKAT

Behzat semtinde kentin her yerinden görülecek şekilde, 1902 yılında yapılmıştır. Kapısı güney yönünde olup yüksekliği 33 metrededir. Kesme taştan yapılmıştır. 2. Abdulhamet’in Padişah oluşunun 25. yılı için halkın yardımlarıyla, mutasarrıf Bekir Paşa ve Belediye Reisi Mütevellioğlu Enver Bey tarafından yaptırılmıştır. 1917 yılında Alafrangaya çevrilen saat kısmı, dört yöne büyük kadranlarla her yarım ve saat başlarında iki dakika ara ile tam çalar durumdadır. Sesi kentin her semtinden rahatlıkla duyulabilmektedir.
Yaklaşık 115 yıldır zamana tanıklık eden ve Şehrin her tarafından görülebilen tarihi saat kulesi; 38 metre yüksekliği, 133 merdiveniyle geçmişten günümüze Tokat’ın en önemli simgelerin biri olup yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam etmektedir.
   Tarihi Tokat Saat Kulesi’nin ise teknik özellikleri ise şöyle; 4 kubbeden oluşan saat kulesinin en üst katında bulunan ve her yarım saatte bir çalan çanın da kurulduğu günden beri orijinalliğini koruyor. Saat mekanizması en üst kattaki bacadan aşağı doğru sarkıtılmış iki halat sayesinde çalışıyor. Bu halatların ucunda biri 350 kilogram diğeri 150 kilogram ağırlığında taş bağlı, onlar çalıştıkça aşağı doğru iniyor. Ağırlıklar bu tarihi mekanizmayı 115 yıldır çalıştırıyor. Saatin terazisi hassas bir çubuk üzerinde duruyor ve tek çubuk 4 saati birden çalıştırıyor.

KAYNAK: TOKATTAN NET
FOTOĞRAFLAR: MUSTAFA GÜRELLİ