ZARA KONAKLARI – ZARA – SİVAS

Zara ilçe merkezinde çok sayıda tescillenen tarihi konak bulunmuştur. Bu konaklar genellikle 20. Yüzyıla aittir. İki katlı ve ahşap yapılardır. Bu konaklar şunlardır: Seyfullah Paşa Konağı, Sami Paşa Konağı, Nufların Konağı ve Murat Paşa Konağıdır. Bu konaklar günümüzde kullanılmıyor. Bu konakların çoğunun onarıma ihtiyacı vardır.

Nuhgilin (Zaradaki söylenişiyle “Nufgil”) konak en güzel korunmuş yapılardan birisidir. Zemin kat taş duvarlı olup, sütunlu bir giriş kapısı vardır. Rivayete göre okul olarak kullanılmak üzere Ermenilerce yapılmıştır.

Reşitpaşa caddesi boyunca bir kısmı iyi korunmuş ve halen kullanılmakta olan konaklar vardır. Yenicami’nin oradan başlayıp, batıya doğru yürürken bazı konakları görmek gerekir.

Caddenin sonundaki bu konak Nihat Gültekin konağıdır ve en iyi korunmuş binalardan birisidir.

KAYNAK: SİVAS KÜLTÜR VARLIKLARI